Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

SOS «εκπέμπει» το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

SOS «εκπέμπει» το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου
Επιστήμονες και αρμόδιοι καταγράφουν την κατάστασή του

Την άμεση συντήρησή του «ζητά» από τους αρμοδίους το παγκοσμίως γνωστό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, το τσιγαράδικο «Παναγιώτης», που –πριν από 34 χρόνια– τα άγρια κύματα της θάλασσας του Ιονίου το προσάραξαν πάνω στην αμμουδιά.

Χρόνο με τον χρόνο, ο «Παναγιώτης» έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο και κατάφερε να μετατρέψει τον Άι-Γιώργη σε μία μοναδική παραλία του κόσμου, που την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες προκειμένου να θαυμάσουν το σιδερένιο κουφάρι του, που βρίσκεται μισοθαμμένο στην κατάλευκη αμμουδιά του νησιού, γνωστή σε όλους ως «Ναυάγιο».

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, η σκληρή αλμύρα, η υγρασία, ο άνεμος και η επιθετική άμμος κατάφεραν με το πέρασμα των χρόνων να «τρυπήσουν» και να διαβρώσουν το φημισμένο πλέον καράβι, με συνέπεια σήμερα να «εκπέμπει» SOS προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος της ζωής του.

Δεν είναι, όμως, μόνο η φύση που φέρεται σκληρά στο γυμνό κουφάρι του «Παναγιώτη», καθώς οι αμέτρητοι τουρίστες που το επισκέπτονται, ξεφλουδίζουν τα κομμάτια του, θέλοντας να αποκτήσουν ένα αναμνηστικό ή αφήνουν το αποτύπωμά τους, ζωγραφίζοντας πάνω του με μαρκαδόρους, σπρέι και ό,τι άλλο υλικό διαθέτουν.

Πρόσφατα, η Επιτροπή Τουρισμού του δήμου καθώς και κλιμάκιο καθηγητών του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (εδρεύει στη Ζάκυνθο) έκανε έναν επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το «Ναυάγιο», προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενέργειες διάσωσης και συντήρησής του.

«Ο δήμος Ζακύνθου ξεκινά άμεσα ένα σχέδιο αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης αυτού του εμβληματικού αξιοθέατου, που είναι το “Ναυάγιο” της Ζακύνθου. Ήδη, έγινε η πρώτη δράση με μία σειρά από μετρήσεις και καταγραφές της κατάστασής του, ενώ γίνονται οι ενέργειες για την ανάταξη της ευρύτερης περιοχής του, με λειτουργικές βελτιώσεις και με τοποθέτηση φύλακα-ναυαγοσώστη, ώστε να παρέχουμε ασφάλεια και στο “Ναυάγιο” αλλά και τους επισκέπτες, ενώ θα τοποθετηθεί άμεσα και επισύναψη περιγραφής του. Ταυτόχρονα, αναμένουμε τα αποτελέσματα της πρώτης αυτοψίας που έγινε από τους ειδικούς, προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη της συντήρησης και διατήρησής του, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες –σε συνδυασμό με το υπέροχο περιβάλλον που το περιβάλλει– να το χαίρονται για πολλές δεκαετίες ακόμη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ζακύνθου, Αντώνης Νικολουδάκης.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Προληπτικής Συντήρησης Έργων Τέχνης, Χρήστο Καρύδη, που συμμετείχε στην αυτοψία που έγινε στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, πρώτος στόχος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος είναι σταδιακά να ξεκινήσει η προμελέτη για τη συντήρηση της μεταλλικής επιφάνειας του καραβιού και η εξεύρεση των κατάλληλων υλικών για την προστασία του.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Α. Ταπάσκου).

http://www.archaiologia.gr/


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ