Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοτόπιτα χωριάτικη με κασέρι

Υλικά 

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο κιχί πολυδημητριακων με βρώμη, κριθάρι και σίκαλ
  • 1 μικρό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή δυο φιλέτα στήθος
  • 3 ξερά κρεμμύδια κόκκινα κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 πράσα κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια τρυφερά (τα πράσινα φύλλα μόνο ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. χυλοπιτάκι
  • ψιλό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. κασέρι τριμμένο ή σε μικρά καρέ
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 4-5′. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε 4-5′. Βάζουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να ψηθεί 1-2′. Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό ζεστό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45′.Αφαιρούμε το κοτόπουλο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεψαχνίζουμε.
Το ξαναρίχνουμε στην ελάχιστη σάλτσα που έχει μείνει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυλοπιτάκι. Σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να ρουφήξει το ζυμαρικό όλα τα υγρά της γέμισης και να κρυώσει. Τέλος, αφού κρυώσει, προσθέτουμε το κασέρι τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια.
AdTech Ad Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα 40 εκ., στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα πολυδημητριακών ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
Αδειάζουμε τη στεγνή γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα στρώνοντας ελαφρώς τσαλακωμένα και ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις στους 180ºC για περίπου 1 ώρα.
Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδίσει το φύλλο και ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10′ και να τραβήξει τα υγρά της. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα από μονή της, γι αυτό απολαύστε την σκέτη για μέγιστη απόλαυση. Αν ψήσετε στον αέρα, χαμήλωσε τη θερμοκρασία κατά 20′.
Πηγή: syntagesmekefi

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ