Ημερίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον φιλελληνισμό

To Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, διοργανώνει Εκδήλωση-Ημερίδα με θέμα «Φιλελληνισμός, μια Ιδέα αφορμή για διεθνή αλληλεγγύη τότε… και τώρα;». Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, από 09:00 έως 13:30.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Πολιτειακής, Πολιτικής, Εκκλησιαστικής και Δικαστικής Εξουσίας, οι Πρέσβεις στην Αθήνα όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και χωρών όπου αναπτύχθηκαν Φιλελληνικά Κινήματα (Ασίας, Αμερικής και Ωκεανίας), ο Επίτιμος Πρόξενος της Αϊτής, η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αντιπροσωπείες από τα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Διοικήσεις, εκπαιδευτικό προσωπικό και σπουδαστές αυτών).

Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Στη συνέχεια θα χαιρετίσει ο Επίτιμος Πρόξενος της Αϊτής, Ιβέλτ Λεμπρέν, ο οποίος και θα αναγνώσει την επιστολή του τότε προέδρου της χώρας αυτής, Ιωάννου Βόγιερ, προς τον Αδαμάντιο Κοραή, με την οποία η χώρα της Αϊτής αποτέλεσε την πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του '21 (15 Ιανουαρίου 1822).

Πρόγραμμα Ημερίδας:

Α΄ Ενότητα: Φιλελληνισμός Σήμερα. Η Ευρώπη των Θεσμών και η Ευρώπη των Λαών. Παράγοντες ακύρωσης της διεθνούς αλληλεγγύης.

Β΄ Ενότητα: Φιλελληνισμός ως ιδεολογικό και πολιτικό κίνημα στα Επαναστατικά χρόνια. Φιλελληνισμός και φιλοσοφική σκέψη.

Γ΄ Ενότητα: Ο Φιλελληνισμός στη Τέχνη.

Εισηγητές των Ενοτήτων είναι μέλη ΔΕΠ Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Στο διάλειμμα, θα παρέμβει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, η οποία θα προτρέψει τις Διπλωματικές Αντιπροσωπείες να συμμετάσχουν στην ξενάγηση, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου τα Γλυπτά αναμένουν την επανένωση τους. Η παρέμβαση αυτή συμβάλλει στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και αναδεικνύει τη διεκδίκηση αυτή ως μία εκ των επίκαιρων διαστάσεων του σύγχρονου Φιλελληνισμού.

Για τον σκοπό αυτό, η Διοίκηση του Μουσείου Ακρόπολης συνδράμει με τη διάθεση κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο στο τέλος της Ημερίδας θα ξεναγήσει στην Αίθουσα του Παρθενώνα το σύνολο των παρευρισκομένων.
Νεότερη Παλαιότερη