Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και για την Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη

Εικ.1: Αττική ερυθρόμορφη υδρία (αρ.κατ. ΕΑΜ 1260). Η ποιήτρια Σαπφώ, καθισμένη, διαβάζει από τον κύλινδρο (βιβλίον) κάποιο ποίημά της, στις τρεις φίλες-μαθήτριες που την πλαισιώνουν. Από τη Βάρη, της Ομάδας του Πολυγνώτου (440-430 π.Χ.)
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
και για την Ημέρα Μνήμης
Μελίνας Μερκούρη

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) διοργανώνουν το Σάββατο 5 Μαρτίου εκδήλωση, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου) και της Ημέρας Μνήμης για τη Μελίνα Μερκούρη (6 Μαρτίου).
Η εκδήλωση ξεκινά στις 11.00 π.μ., με περιηγήσεις στις Συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και με θεματικό άξονα τη θέση της Γυναίκας στην Αρχαιότητα. Τις περιηγήσεις προσφέρουν οι αρχαιολόγοι του Μουσείου.
Στις 12.00 μ. ακολουθούν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους συνδιοργανωτές φορείς, και κατόπιν συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Η γυναίκα στην Όπερα μέσα από τις ηρωίδες του Σαίξπηρ». Η συναυλία θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Βωμού στις 12.00 και θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Μάκβεθ, Φάλσταφ, Οθέλλος, Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ των Χαίντελ, Γκουνό, Βέρντι και Σοστακόβιτς. Ερμηνεύουν οι υψίφωνοι Φύλλη Γεωργιάδου, Μαρία Γουρνιά και Έφη Δημητρέλου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Φρίξος Μόρτζος.

Για τη συμμετοχή στη θεματική περιήγηση και στη μουσική εκδήλωση είναι απαραίτητη η προμήθεια του εισιτηρίου εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς τόσο οι περιηγήσεις, όσο και οι θέσεις καθημένων για τη μουσική εκδήλωση είναι για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.
Σημειώνεται ότι οι περιηγήσεις θα επαναληφθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 12.30μ.μ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44
Πληροφορίες: www.namuseum.gr.Τηλ. 2132144891

Εικ.2: Λεπτομέρεια της υδρίας (αρ.κατ. ΕΑΜ 1260).

Νεότερη Παλαιότερη