Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλο αφιέρωμα στην μνήμη του γλύπτη Γιώργου Λάππα στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων

Λαμία, 1 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλο αφιέρωμα στην μνήμη του γλύπτη Γιώργου Λάππα στα Εικαστικά Εργαστήρια  του Δήμου Λαμιέων

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην μνήμη του γλύπτη Γιώργου Λάππα, από την εκπομπή «Παρασκήνιο» και την ΕΡΤ 2, θα προβάλλουν την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 στις 21:00 μ.μ, τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων.
Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης και καθηγητής  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών πέθανε αιφνίδια στα 66 του χρόνια τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016.
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Γιώργος Λάππας μιλάει για τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέχρι και τις πολυσχιδείς σπουδές του στο εξωτερικό. Μέσα στο ατελιέ του παρουσιάζει συγκεκριμένα γλυπτά που θεωρεί σημαντικά, όπως το «Mappemonde», οι «Κόκκινοι Αστοί» και οι «Ζαριές», εξηγώντας την τεχνοτροπία με την οποία εργάστηκε κάθε φορά και κυρίως την έμπνευση που τον οδήγησε σε αυτά.
Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται από τον ίδιο τον γλύπτη η έκθεσή του στο Μουσείο Γουλανδρή, αναλύονται συγκεκριμένα γλυπτά και εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση με έμπνευση τις άγνωστες αρχαιότητες από τη συλλογή του μουσείου.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, ο γλύπτης αναφέρεται στην έννοια που εκείνος ορίζει ως «Βόμβο του καλλιτέχνη».
Σας περιμένουμε όλους την Τετάρτη στις 3 Φεβρουαρίου 2016 στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Εικαστικών Εργαστηρίων Δήμου Λαμιέων, Αριστοτέλους 1 στην Πλατεία Λαού.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ