Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος στα βήματα του Μεγάλου Έλληνα Νικολάου(Ugo) Φώσκολου στην Ιταλία


Από 4 έως 13 Μαρτίου 2016 στην Ιταλία

Ο ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ (UGO) ΦΩΣΚΟΛΟΥ
ΣΤΗΝ
ΒΕΝΕΤΙΑ-ΜΙΛΑΝΟ-ΠΑΒΙΑ

Ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος αναχωρεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου για την Ιταλία ακολουθώντας τα βήματα  του Μεγάλου Έλληνα Νικολάου(Ugo) Φώσκολου, σε μία δεκαήμερη αποκαλυπτική επίσκεψη στην Ελλάδα και την Ελληνικότητα της Βορείου Ιταλίας (Βενετία-Μιλάνο-Παβία-Μπολόνια).
      Στη μοναδική αυτή δεκαήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στη Βόρειο Ιταλία θα δοθεί η δυνατότητα  να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές, τις αρχαιότητες, την κουλτούρα,τα σημαντικα Πανεπιστημια τους που φιλοξενησαν χιλιαδες Ελληνες φοιτητες και την Ελληνικότητα αυτών των περιοχών σε σχεση με την πορεία της ζωής του Φώσκολου.
      Η Βενετία, η Γαληνοτατη Δημοκρατια,η πιο ερωτική πόλη της  Ιταλίας με τεράστια  ελληνική παρουσία από πολύ παλιά και με Ελληνική Κοινότητα που ιδρυθηκε το 1498(San Giorgio dei Greci-το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών το Μουσείο του Ινστιτούτου ,η Φλαγγινεια Σχολή κ.α.),το Μιλάνο της Σκάλας και της μεγάλης επίσης παρουσίας των Ελλήνων, η Παβία, όπου ο Φώσκολος διετέλεσε  καθηγητής στην έδρα της Ρητορικής και μαζί  με  τους Διονύσιο Σολωμό, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Γεράσιμο Μαρκορά και πολλούς άλλους Έλληνες αποτέλεσαν την περίφημη ελληνική συντροφιά της Παβίας, που κατά την περίοδο 1808-1810 τραγουδούσαν τα βράδια ελληνικά τραγούδια στο σπίτι του Φώσκολου στην Παβία.
Βενετία ,Μιλάνο ,Παβία είναι τρεις πόλεις ,σημαντικές για τον μεγάλο Έλληνα διανοούμενο και λόγιο Νικολό(Ugo) Φώσκολο.
Ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος θέλοντας να αναδείξει το σημαντικό αλλά άγνωστο έργο στους Νεοέλληνες του Φώσκολου, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία .Μια από τις δραστηριότητες είναι και η πραγματοποίηση αυτής της προσκυνηματικής επίσκεψης σε τρεις πολύ σπουδαίες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας που έχουν στενή σχέση με την Ελλάδα ,τον Ελληνισμό και τον Φώσκολο.
Επίσης η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη σε όμορφα τουριστικά αξιοθέατα ,τις περίφημες Λίμνες της Βορείου Ιταλίας (Como-Garda-Maggiore),το Λουγκανο της Ελβετιας,τη Βερονα και την Μπολονια.

Για όσους ενδιαφέρονται να  είναι συνοδοιπόροι αυτής της επαφής με την Ελλάδα της Βορείου Ιταλίας μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του Συλλόγου και στα τηλέφωνα 24410-75440/42896 και στο e-mail:nke@otenet.grΔημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ