Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σούπα σου με χόρτασε

Η σούπα σου με χόρτασε

του Δημήτρη Μπούτου
• Συνταγές • σούπα, πατάτες, καρότο, πιπεριές, ζυμαρικά, κοτόπουλο
Για καιρό ζωήρευε τις Πέμπτες με τρελές μακαρονάδες, μετά άρχισε να μετριάζει κάπως το βάρος της Δευτέρας με θαλπωριστικές και μόνο στο διάβασμά τους σούπες. Χάρη στην Αναστασία Λαμπρία πέρασε ο χειμώνας με μπόλικες καινούργιες ιδέες και την κατσαρόλα να γουργουρίζει: αλλιώτικες καροτόσουπες, πειραγμένες φασολάδες, καπνιστές και πιπεράτες ή με ντομάτες - η χαρά της χύτρας! Αγαπημένες μου οι φορτωμένες, καθότι πιο χορταστικές, με τρία και τέσσερα υλικά διαφορετικά, ζυμαρικά ή μπουκίτσες από κρέας. Μόλις, λοιπόν, πέτυχα στο ενδιαφέρον adashofsanity.com τούτη την ενισχυμένη σιτσιλιάνικη κοτόσουπα, αποφάσισα να σταθώ. Και λαχανικά και ζυμαρικά και τριμμένο κοτόπουλο, φρεσκοβρασμένο ή να έχει περισσέψει από μαγειρέματα χθεσινά και προχθεσινά, πρόβλημα κανένα, μπλέκεται με τη σάλτσα και νοστιμεύει ξανά. Άλλωστε αυτό σου μαθαίνουν οι σούπες: Όποιος μαγειρεύει δεν πρέπει να χαραμίζει τίποτα, ό,τι μένει πίσω, ιδίως κρέας και πουλερικά, ξεπλένεται, ξαναμπαίνει στη μαρμίτα και βγαίνει ακόμα πιο δελεαστικό, σίγουρα χορταστικό.
Υλικά για 6 ως 7 γεμάτα πιάτα:
  • ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή όσο μαγειρεμένο έχει απομείνει
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κλαράκια σέλερι
  • 3 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πιπεριές, πράσινες και κόκκινες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 2 πατάτες κομμένες σε λύβους
  • 400 γραμμ. ντομάτες κονκασέ
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανός
  • 300 γραμμ. μικρά ζυμαρικά (όπως μακαρονάκι κοφτό)
Σε μεγάλη, όρθια κατά προτίμηση, κατσαρόλα τοποθετούμε στριμωχτά το κοτόπουλο, πλυμένο επιμελώς και καθαρισμένο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τις πιπεριές, τα καρότα, τις πατάτες - όλα κομμένα - και τις ντομάτες κονκασέ. Γεμίζουμε με κρύο νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο κατά 3 με 4 πόντους. Τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση. Ξαφρίζουμε με επιμέλεια. Τότε προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα λιωμένα σκόρδα, αλάτι και πιπέρι.  Δεν πολυανακατεύουμε, μόνο χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία σκάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο από 1 ως 1 ώρα και 20 λεπτά. 
Η σούπα είναι έτοιμη όταν η σάλτσα δέσει, πάρει ανοιχτό κόκκινο χρώμα και το κοτόπουλο μαλακώσει τόσο που να αποχωρίζεται εύκολα τα κόκκαλα. Τότε το βγάζουμε από την κατσαρόλα, αφήνουμε την υπόλοιπη σούπα να σιγοβράζει και το καθαρίζουμε για να ξεχωρίσουμε το ψαχνό. Με τα χέρια μας το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Παράλληλα ζεσταίνουμε νερό, το αλατίζουμε και βράζουμε τα ζυμαρικά κατά τις οδηγίες του πακέτου τους - μετρώντας ένα λεπτό λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο. Τα σουρώνουμε καλά.
Με το μπλέντερ-ράβδο λιώνουμε τα μεγάλα κομμάτια από τα λαχανικά της σούπας, μέσα στην κατσαρόλα, αλλά με προσοχή: δεν θέλουμε να γίνουν κρέμα, μόνο να πολτοποιηθούν λίγα κομμάτια πατάτας για να προκύψει πηχτός ζωμός. Επομένως δύο τρία περάσματα με τη ράβδο αρκούν. Αδειάζουμε τότε το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και είμαστε έτοιμοι να την σερβίρουμε ζεστή-αχνιστή.
Στην εκδοχή που έχουμε κοτόπουλο έτοιμο ψημένο/βρασμένο, εκτός τους ότι γλιτώνουμε το χρονοβόρο μάδημα, όλα γίνονται απλούστερα: βράζουμε τα λαχανικά κατά τον ίδιο τρόπο και το προσθέτουμε ψιλοκομμένο 20 με 30 λεπτά πριν αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά.
Το ψωμί, φρέσκο ή φρυγανισμένο, από δίπλα καλοδεχούμενο για να μαζέψει τον νόστιμο ζωμό που θα μείνει στον πάτο της σουπιέρας. Τριμμένο τυρί - μα θέλει και ρώτημα;



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ