Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Wine spirit: Τι κρασιά ταιριάζουν με τις πολύπλοκες γεύσεις της γιορτής;

Το γνωστό πρόβλημα. Έχετε μαγειρέψει τέλεια αλλά δεν είστε σίγουροι για το ποια κρασιά ταιριάζουν με το χριστουγεννιάτικο μενού. Το ίδιο ισχύει και αν είστε καλεσμένος. Τι κρασί να αγοράσετε; Να προτιμήσετε ελληνικά ή ξένα; Εμείς προτείνουμε κρασιά από τους ελληνικούς αμπελώνες, αφρώδη, λευκά δροσερά, λευκά πλούσια, φρέσκα κόκκινα, γεμάτα κόκκινα και κρασιά γλυκά.

Τα ορεκτικά και τα καναπεδάκια θα τα ταιριάξετε με ένα αφρώδες κρασί ή ένα ελαφρύ sauvignon blanc. Μετά θα συνεχίστε με ένα γεμάτο chardonnay ή ένα ασύρτικο παλαιωμένο ή περασμένο από βαρέλι για τις σούπες και τα ψαρικά. Αυτή η επιλογή είναι «παντός καιρού», δηλ. ταιριάζει και με τη γαλοπούλα σε περίπτωση που κάποιος καλεσμένος θέλει να συνεχίσει με λευκό μέχρι το τέλος του δείπνου.

Για τη γαλοπούλα πάλι μπορείτε να προτιμήσετε ή ένα γεμάτο λευκό βαρελάτο chardonnay ή ασύρτικο ή αν προτιμάτε κόκκινο κάποιο όχι πολύ τανικό, όπως pinot noir ή ένα μαλακό shiraz που να πηγαίνει με τις πλούσιες και διαφορετικές γεύσεις στη γέμιση (κάστανα, σταφίδες, κουκουνάρια).

Θα τελειώσετε το δείπνο με ένα γλυκό κρασί για τα μπλε τυριά, τα γλυκά με σοκολάτα, καραμέλα, κάστανο και τη βασιλόπιτα. Να θυμάστε ότι τα ελληνικά μαλακά τυριά (φέτα, κατσικίσιο) ταιριάζουν με ελληνικά λευκά κρασιά με οξύτητα. Για μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα ή πολλούς καλεσμένους διαλέξτε φιάλες Magnum (χωρητικότητας 2 φιαλών). Αν θέλετε πραγματικά να εντυπωσιάσετε, πάρτε τις φιάλες Double Magnum (χωρητικότητα 4 φιάλες).

*Και για τους πολύ προχωρημένους την επόμενη μέρα, πρωινό με Panettone και Prosecco
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ