Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι κοινό έχει η ποικιλία Schiava και το «μαλλί της γριάς;»

Σύμφωνα με τον wine expert Oz Clarke, το Trollinger ή Schiava, έχει μέτρια οξύτητα και τείνει να παράγει ελαφριά κρασιά με νότες φράουλας και απαλές νότες καπνού.
Και όμως υπάρχουν κρασιά που προέρχονται από την ποικιλία Schiava, που η γεύση τους μοιάζει με μαλλί της γριάς αλλά δεν φτιάχνεται φυσικά με σταφύλια που έχουν την αντίστοιχη γεύση.
Η ποικιλία Schiava
Το κρασί με γεύση μαλλί της γριάς φτιάχνεται από την ποικιλία Schiava και είναι ένα αρκετά ποιοτικό κρασί με αρώματα τριαντάφυλλου, φράουλας, perfume, τσιχλόφουσκας και (όπως φαντάζεστε!) άρωμα μαλλιού της γριάς!
Φτιάχνεται από την ποικιλία Schiava ή Vernatsch. H ποικιλία αυτή λέγεται Black Hamburg στην Αγγλία ή Trollinger στη Γερμανία. Πιθανόν πρώτα να καλλιεργήθηκε αρχικά στις αμπελουργικές περιοχές του Νότιο Τιρόλο και Τρεντίνο, αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά σε απότομες, ηλιόλουστες τοποθεσίες στην περιοχή Baden-Württemberg. Ενώ καλλιεργείται πολύ στη Γερμανία, οι Γερμανοί δεν είναι τόσο φαν του κρασιού, οπότε η ποικιλία αυτή είναι πιο δημοφιλής στην Ιταλία.
H ποικιλία καλλιεργείται στην οινοπαραγωγική περιοχή Alto Adige, στη βόρεια Ιταλία, μια περιοχή όπου οι επίσημες γλώσσες είναι τρεις (Ιταλικά, Γερμανικά και Ladin). To Schiava είναι ένα αρχαίο σταφύλι με διαφορετικές εκδοχές. Π.χ. το Schiava Grosso θεωρείται η βασική ποικιλία που δουλεύεται στα οινοποεία ενώ το Schiava Gentile μια πιο εκλεπτυσμένη ποικιλία για ακριβό κρασί.
Ώς επιτραπέζιο σταφύλι η ποικιλία είναι μερικές φορές γνωστή ως Black Hamburg, η οποία συχνά συγχέεται με το συνώνυμο του Μαύρο Muscat -. Η ποικιλία είναι στην πραγματικότητα μια διασταύρωση του Trollinger και Μοσχάτου Αλεξανδρείας

Το κρασί Schiava
Το κρασί Schiava δεν ήταν δημοφιλές στους οινόφιλους για πολλά χρόνια γιατί ταιριάζει περισσότερο σε γυναικεία γούστα. Είναι κομψό και ελαφρύ. Έχει ελαφρύ σώμα σαν το Pinot Noir και αρώματα φράουλας, τσιχλόφουσκας, λεμονάτων γλυκών και μαλλιού της γριάς. Στον ουρανίσκο, η γεύση του έρχεται ήπια και εκλεπτυσμένη. Οι παραγωγοί στο Alto Adige φτιάχνουν συνήθως ένα ξηρό στυλ κρασιού για να μην είναι υπερβολικά γλυκό, το Schiava, που έτσι κι αλλιώς έχει γλυκό άρωμα. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι λιγότερο από 12 βαθμούς γιατί τα σταφύλια ωριμάζουν σε δροσερό κλίμα.
ετικέτες Schiava
Edelvernatsch: από την ποικιλία Schiava Gentile
•Kleinvernatsch: από την ποικιλία Schiava Grosso
•Schiava: το γενικό όνομα που σημαίνει "σκλάβος" βασισμένο στο σύστημα πέργολα το οποίο αναγκάζει τα αμπέλια να παράγουν λιγότερα φύλλα.
•St. Maddelena/St. Magdalener DOC:Η επίσημη ονομασία των οίνων που παράγονται στο Alto Adige με την ποικιλία Schiava στην Ιταλία.

Πηγή: http://www.krasiagr.com/schiava_cotton_candy/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ