Τι κοινό έχει η ποικιλία Schiava και το «μαλλί της γριάς;»

Σύμφωνα με τον wine expert Oz Clarke, το Trollinger ή Schiava, έχει μέτρια οξύτητα και τείνει να παράγει ελαφριά κρασιά με νότες φράουλας και απαλές νότες καπνού.
Και όμως υπάρχουν κρασιά που προέρχονται από την ποικιλία Schiava, που η γεύση τους μοιάζει με μαλλί της γριάς αλλά δεν φτιάχνεται φυσικά με σταφύλια που έχουν την αντίστοιχη γεύση.
Η ποικιλία Schiava
Το κρασί με γεύση μαλλί της γριάς φτιάχνεται από την ποικιλία Schiava και είναι ένα αρκετά ποιοτικό κρασί με αρώματα τριαντάφυλλου, φράουλας, perfume, τσιχλόφουσκας και (όπως φαντάζεστε!) άρωμα μαλλιού της γριάς!
Φτιάχνεται από την ποικιλία Schiava ή Vernatsch. H ποικιλία αυτή λέγεται Black Hamburg στην Αγγλία ή Trollinger στη Γερμανία. Πιθανόν πρώτα να καλλιεργήθηκε αρχικά στις αμπελουργικές περιοχές του Νότιο Τιρόλο και Τρεντίνο, αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά σε απότομες, ηλιόλουστες τοποθεσίες στην περιοχή Baden-Württemberg. Ενώ καλλιεργείται πολύ στη Γερμανία, οι Γερμανοί δεν είναι τόσο φαν του κρασιού, οπότε η ποικιλία αυτή είναι πιο δημοφιλής στην Ιταλία.
H ποικιλία καλλιεργείται στην οινοπαραγωγική περιοχή Alto Adige, στη βόρεια Ιταλία, μια περιοχή όπου οι επίσημες γλώσσες είναι τρεις (Ιταλικά, Γερμανικά και Ladin). To Schiava είναι ένα αρχαίο σταφύλι με διαφορετικές εκδοχές. Π.χ. το Schiava Grosso θεωρείται η βασική ποικιλία που δουλεύεται στα οινοποεία ενώ το Schiava Gentile μια πιο εκλεπτυσμένη ποικιλία για ακριβό κρασί.
Ώς επιτραπέζιο σταφύλι η ποικιλία είναι μερικές φορές γνωστή ως Black Hamburg, η οποία συχνά συγχέεται με το συνώνυμο του Μαύρο Muscat -. Η ποικιλία είναι στην πραγματικότητα μια διασταύρωση του Trollinger και Μοσχάτου Αλεξανδρείας

Το κρασί Schiava
Το κρασί Schiava δεν ήταν δημοφιλές στους οινόφιλους για πολλά χρόνια γιατί ταιριάζει περισσότερο σε γυναικεία γούστα. Είναι κομψό και ελαφρύ. Έχει ελαφρύ σώμα σαν το Pinot Noir και αρώματα φράουλας, τσιχλόφουσκας, λεμονάτων γλυκών και μαλλιού της γριάς. Στον ουρανίσκο, η γεύση του έρχεται ήπια και εκλεπτυσμένη. Οι παραγωγοί στο Alto Adige φτιάχνουν συνήθως ένα ξηρό στυλ κρασιού για να μην είναι υπερβολικά γλυκό, το Schiava, που έτσι κι αλλιώς έχει γλυκό άρωμα. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι λιγότερο από 12 βαθμούς γιατί τα σταφύλια ωριμάζουν σε δροσερό κλίμα.
ετικέτες Schiava
Edelvernatsch: από την ποικιλία Schiava Gentile
•Kleinvernatsch: από την ποικιλία Schiava Grosso
•Schiava: το γενικό όνομα που σημαίνει "σκλάβος" βασισμένο στο σύστημα πέργολα το οποίο αναγκάζει τα αμπέλια να παράγουν λιγότερα φύλλα.
•St. Maddelena/St. Magdalener DOC:Η επίσημη ονομασία των οίνων που παράγονται στο Alto Adige με την ποικιλία Schiava στην Ιταλία.

Πηγή: http://www.krasiagr.com/schiava_cotton_candy/
Νεότερη Παλαιότερη