Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ice Wine, το διάσημο καναδικό Κρασί του Πάγου

Τον Μάρτιο, όταν οι αμπελουργοί του κόσμου αναπαύονται, στον Καναδά αρχίζει ένας διαφορετικός τρύγος:οι τρυγητές δεν φοράνε καπέλα για τον ήλιο, αλλά μπότες χιονιού, γάντια και σκούφους.
Το χιόνι τούς φτάνει ώς το γόνατο και τα τσαμπιά είναι παγωμένα, καφετιά, συρρικνωμένα από το ψύχος.
Η διαδικασία της συγκομιδής είναι σωστό βασανιστήριο.
Γίνεται πάντα νύχτα, όταν η συγκέντρωση σακχάρων στους καρπούς βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, σε θερμοκρασία μεταξύ -10 και -13 βαθμών Κελσίου.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η πρώτη φάση παραγωγής του Ice Wine,ή Eiswein ή Vin de Glaciere, του διάσημου καναδικού Κρασιού του Πάγου, ενός από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο.
Στα τέλη του 1790, οι Γερμανοί πρώτοι ανακάλυψαν τις αρωματικές και γευστικές ιδιότητες των σταφυλιών που παρέμειναν άκοπα στο αμπέλι όλη τη διάρκεια του χειμώνα - μέχρι τις τελευταίες κρύες "ανάσες" του Μαρτίου.
Ο πάγος βοηθούσε στη συμπύκνωση των σακχάρων και των αρωμάτων, όπως στις μεσογειακές περιοχές βοηθούσε ο ήλιος.
 Κάποιοι μετανάστες έφεραν αυτήν τη γνώση στον Καναδά και έκτοτε το Ice Wine πολιτογραφήθηκε στα εθνικά προϊόντα του Καναδά.
Για την παραγωγή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν λευκές ή ερυθρές ποικιλίες, αρκεί να αντέχουν στο κρύο. Ιδανικό είναι το καναδικό  Vidal, σκληρόπετσο και ανθεκτικό, το ...ασχημόπαπο του αμπελώνα του Νιαγάρα, που, ενώ παραγκωνίσθηκε από την παραγωγή λευκών κρασιών, θεωρείται από τις καλύτερες πρώτες ύλες για το Ice Wine.Εξαιρετικό και δυναμικό Riesling, με το Cabernet Franc και το Gewurztraminer.

Το Κρασί του Πάγου είναι δυσεύρετο και ακριβό (αναζητήστε το στις μεγάλες κάβες, εμείς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι βρήκαμε στο www.houseofwine.gr ένα Rieslingτου 2010 στα 49 ευρώ). Αν όμως βρεθεί στα χέρια σας, κρυώστε το και βάλτε το δίπλα σε μπλε τυριά (ένα Fourmee d' Ambers, για παράδειγμα) ή σε μια στεγνή τάρτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Επίσης, είναι ένα εξαιρετικό δώρο για οινόφιλους, γνώστες του διεθνούς αμπελώνα.
Μερόπη ΠαπαδοπούλουΔημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …