Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα χέρια τζιχαντιστών η ρωμαϊκή πόλη Σαμπράθα στη Λιβύη

 Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την πόλη Σαμπράθα της Λιβύης, όπου βρίσκεται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά αμφιθέατρα του κόσμου. Φόβοι εκφράζονται για τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως αναφέρει η Telegraph, βανάκια τζιχαντιστών εισήλθαν την Πέμπτη στο κέντρο της πόλης. Στην αρχή θεωρήθηκε ότι πρόκειται για έφοδο, ωστόσο στη συνέχεια οι τζιχαντιστές έστησαν σημεία ελέγχου, συναντώντας μικρή αντίσταση.

Τα αρχαία μνημεία στην πόλη θεωρούνται ισάξια με εκείνα της Παλμύρας και ενδεχόμενη καταστροφή τους θα αποτελεί τεράστιο πλήγμα στον πολιτισμό.

Οι τζιχαντιστές έχουν ήδη ανατινάξει τον ναό του Μπαάλ και άλλα αρχαιολογικά μνημεία στην Παλμύρα.
Φοινικική πόλη εμπόρων, υπήρξε σημείο αγοραπωλησιών για τα προϊόντα της αφρικανικής ενδοχώρας.

Η Σαμπράθα ήταν τμήμα του βραχύβιου νουμιδικού βασιλείου της Μασινίσα, πριν αυτό εκρωμαϊσθεί και η πόλη ξαναχτιστεί τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ.

Η πόλη βρίσκεται 67 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε περισσότερα Ανασκαφή: Στα χέρια τζιχαντιστών η ρωμαϊκή πόλη Σαμπράθα στη Λιβύη http://anaskafi.blogspot.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …