Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όνειρο: ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Σκουφά

Η γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στις 12.00 το μεσημέρι την ομαδική έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, με τίτλο «Όνειρο». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016.

Είκοσι καλλιτέχνες ανιχνεύουν την εικόνα του ονείρου, ένα θεμελιώδες και πολυδιάστατο θέμα στην ιστορία της τέχνης. Οι ζωγράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση «Όνειρο», με έργα που τα περισσότερα δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση αυτή, διερευνούν τα όρια της ζωγραφικής απόδοσης του ονείρου, τη σχέση του και την απόστασή του με την έννοια και την εικόνα της πραγματικότητας.

Το «Όνειρο» επιχειρεί να αποκαλύψει πτυχές τόσο της πνευματικής όσο και της υλικής διάστασης της ονειρικής εικόνας. Η διαδρομή ξεκινά από τη γοητεία της αφηγηματικής και συχνά συμβολικής προσέγγισης του ονείρου ως καθαρή ζωγραφική αναπαράσταση, περνώντας στην αινιγματική ανάδυση της ονειρικής μορφής μέσα από την ίδια την υφή του έργου. Η γέννηση, εντέλει, της ονειρικής εικόνας μέσα από την ύλη της ζωγραφικής επιφάνειας αναπόφευκτα οδηγεί σε έργα που προσεγγίζουν περισσότερο ή λιγότερο την αφαίρεση, υποδεικνύοντας την εικόνα του ονείρου ως ενόραση που προκύπτει μέσα από τα δομικά στοιχεία της ζωγραφικής σύνθεσης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Νίκος Αγγελίδης, Αδριανός, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ιουλία Βεντίκου, Νανά Βέττα , Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ειρήνη Κανά , Αλέξης Κυριτσόπουλος, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Γιάννης Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Βασίλης Πέρρος, Μάριος Πράσινος, Γεράσιμος Στέρης, Κάλλια Τριανταφύλλου , Νίκος Χουλιαράς.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Πλέσσα

Έργο: ΑΛΙΝΑ ΜΑΤΣΑ - Η γάτα Αλίκη, 2015. Μεικτή τεχνική σε ξύλο, 100 x 180 εκ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …