Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΔ Κοτυχίου-Στροφυλιάς: οι δράσεις προστασίας της καρέτα-καρέτα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα παρακολούθησης, καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
Υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στη θεσμοθετημένη προστατευόμενη περιοχή από τον εξωτερικό συνεργάτη Περιβαλλοντολόγο κο. Διονύση Μαμάση.
Η προσπάθεια ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου με επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία εντός του Εθνικού Πάρκου (Π.Ε. Αχαΐας και Π.Ε. Ηλείας) προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με διαδραστικές παρουσιάσεις και ειδική αναφορά στην θαλάσσια χελώνα, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές το απειλούμενο είδος αλλά και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της προστατευόμενης περιοχής.
Η εργασία πεδίου στις παραλίες ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου με καθημερινή πεζή παρακολούθηση και ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.
Συνολικά καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν 45 φωλιές θαλάσσιων χελωνών, ενώ 2757 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τη θάλασσα. Τα περισσότερα αυγά σημειώθηκαν σε φωλιά ήταν 131 ενώ η μικρότερη είχε μόλις 54. Η μεγαλύτερη απόσταση φωλιάς από τη θάλασσα ήταν στα 27 μέτρα ενώ η μικρότερη απόσταση μόλις στα 3 μέτρα από την ακτογραμμή.
Παράλληλα καταγράφηκαν και πεθαμένες εκθαλασσωμένες χελώνες. Βρέθηκαν πάνω από 40 κουφάρια, ενώ ορισμένες χελώνες ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης και άλλες έφεραν εμφανή τραύματα (στο καβούκι ή το κεφάλι).
Δύο από αυτές ήταν πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι τραυματισμένες χελώνες στάλθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης και Διάσωσης της ΜΚΟ «Αρχέλων» στη Γλυφάδα Αττικής για την περίθαλψή τους.
Ο ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς συνέβαλε στην άμεση μεταφορά τραυματισμένων χελωνών και εκτός προστατευόμενης περιοχής, όπως στην πλαζ ΕΟΤ στην Αγυιά Πάτρας και στην Αμφιλοχία, ενώ δεκάδες τηλεφωνήματα απαντήθηκαν σε πολίτες που εντόπισαν φωλιές, ίχνη-χνάρια και χελώνες ανά την Ελλάδα.
Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αρετής, Μανωλάδας και Βάρδας Ηλείας καθώς και στη Πάτρα, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις προς ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πολιτών, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν ειδικές σημάνσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας σε επιχειρήσεις (καντίνες) που δραστηριοποιούνταν πλησίον της ακτογραμμής.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή και η ανταπόκριση των λουομένων που παρακολούθησαν τις δημόσιες ανοιχτές εκσκαφές χελωνοφωλιών όπου καταγράφτηκε το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών.
Η συμβολή των εθελοντών ήταν αξιέπαινη αφού βοήθησαν αποφασιστικά στην παρακολούθηση και προστασία των φωλιών, στους καθαρισμούς παραλιών και σε άλλες δράσεις.
Τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε μερικές ημέρες σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Φορέας Διαχείρισης στην Πάτρα.
Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι κατ” εξοχήν απειλούμενο και προστατευόμενο είδος πανίδας. Στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια παρακολούθησης της θαλάσσιας χελώνας το ερχόμενο καλοκαίρι με αρωγούς τους επιστημονικούς συνεργάτες του, τους εθελοντές αλλά και την τοπική κοινωνία.
Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση αυτού του θαυμαστού ερπετού αποδεικνύοντας ότι ο θαλάσσιος χώρος της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …