Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο μύθος του αλεξανδρινού

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν οι ιστορίες και οι μύθοι γύρω από διάφορα αντικείμενα και παραδόσεις έχουν την τιμητική τους . Έτσι συμβαίνει και με το λουλούδι των Χριστουγέννων όπου θα του προστεθεί ακόμη ένα όνομα στο τέλος της ιστορίας .
Ο μύθος που πλέκεται γύρω από αυτό το πανέμορφο φυτό ξεκινά από την χώρα καταγωγής του , το Μεξικό . Πολλά χρόνια πριν , μία παραμονή Χριστουγέννων ένα μικρό κορίτσι , κατά τον μύθο με το όνομα Πεπίτα, ήθελε να χαρίσει ένα υπέροχο δώρο στον νεογέννητο Χριστό . Όμως το κοριτσάκι ήταν πολύ φτωχό ενώ περπατούσε θλιμμένη προς την εκκλησία του χωριού της . Ο ξάδελφος της όμως Πέντρο για να την παρηγορήσει της είπε: «Πεπίτα , είμαι σίγουρος πως το πιο ταπεινό δώρο , αν το προσφέρεις με αγάπη , θα είναι όμορφο στα μάτια Του» . Έτσι η μικρή Πεπίτα μάζεψε από στον δρόμο αγριολούλουδα και μπήκε στην εκκλησία . Καθώς πλησίασε στην φάτνη του Χριστού , άνοιξε την καρδιά της , ξέχασε πόσο ταπεινό είναι το δώρο της και τα ακούμπησε στα πόδια του μικρού Χριστού . Τότε έγινε το θαύμα τα ταπεινά λουλούδια της Πεπίτα μεταμορφώθηκαν σε θαυμάσια λουλούδια . Από τότε στο Μεξικό ονομάζονται Flores de Nocha Buena δηλαδή άνθη της Άγιας Νύχτας.

http://agrotexnies.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ