Τα βιολογικά ζυμαρικά

Έμφαση σε δημοφιλή τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά φαίνεται να έχουν δώσει οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα βιολογικά ζυμαρικά από τα αντίστοιχα συμβατικά και σε αυτό παίζει ρόλο η επιθυμία των καταναλωτών για υγιεινό φαγητό, απαλλαγμένο από χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα ή άλλες βλαβερές ουσίες. Ο πρόεδρος της εταιρείας παρασκευής χειροποίητων ζυμαρικών ΜΕΛΚΟ κ. Ιωσήφ Κωστάκης μιλάει στο flowmagazine.gr δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα βιολογικά ζυμαρικά.
Συστατικά-παραγωγή
Η παραγωγή των βιολογικών ζυμαρικών συνηθίζεται να γίνεται από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας. Συγκεκριμένα γίνεται επιλογή ποικιλιών σκληρού σίτου, καλλιεργημένες με μεθόδους και διαδικασίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και το οικοσύστημα, χωρίς τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων  τα οποία επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα όχι μόνο την υγεία του ανθρώπου αλλά και το έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Η επεξεργασία τους γίνεται με τεχνολογικές μεθόδους με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. «Πρόκειται για ζυμαρικά από 100% σκληρό βιολογικό σιμιγδάλι» λέει για τα ζυμαρικά της εταιρείας του ο κ. Κωστάκης.
Σημαντικό είναι πως ορισμένες εταιρείες ενδιαφέρονται ακόμα και για τη συσκευασία των ζυμαρικών. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές και συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά. 
Τα περισσότερα από τα βιολογικά προϊόντα πιστοποιούνται από τη ΔΗΩ, τον ανεξάρτητο και αμερόληπτο οργανισμός ελέγχου τρίτου μέρους ("Πιστοποιητικός Οργανισμός") που ελέγχει τη συμμόρφωση των βιολογικών προϊόντων με την κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. «Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά δεν έχουν γευστικά μεγάλη διαφορά από τα αντίστοιχα συμβατικά. Σε αυτό που διαφέρουν είναι οι διατροφικές τους αξίες καθώς έχουν περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες» επισημαίνει στο flowmagazine.gr ο Ιωσήφ Κωστάκης.
Τιμή
Η τιμή των βιολογικών ζυμαρικών όπως και γενικότερα των βιολογικών προϊόντων είναι μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα συμβατικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην προσεγμένη διαδικασία παραγωγής. Παρόλα αυτά ο κόσμος δείχνει ανταπόκριση παρά τη δυσκολία της εποχής και δείχνει θετικός για αυτά. Η διαφορά από τα συμβατικά ζυμαρικά είναι της τάξης του ενός ευρώ ή και λίγο παραπάνω. Σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη: «Η τιμή των βιολογικών ζυμαρικών είναι 15% ακριβότερη από την αντίστοιχη τιμή των αντίστοιχων συμβατικών προϊόντων».
Μέλλον
Οι υπεύθυνοι των εταιρειών δεν μένουν απλά στα βιολογικά ζυμαρικά. Εναλλακτική λύση για όσους προτιμούν υγιεινή διατροφή είναι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης που έχουν και αρκετά πιο έντονη γεύση από τα συνηθισμένα. Αξίζει να αναφέρουμε πως γίνονται και προσπάθειες από εταιρείες για κινήσεις που θα «τραβήξουν» το κοινό, όπως ζυμαρικά με λαχανικά και παιδικά ζυμαρικά με ιδιαίτερα σχήματα. Ο κ. Κωστάκης παρακινεί χαρακτηριστικά τον κόσμο: «Αρχίστε να δοκιμάζετε βιολογικά ζυμαρικά και γενικά βιολογικά προϊόντα. Αντί να αγοράσετε ένα πακέτο τσιγάρα με 4 ευρώ, προτιμήστε να δώσετε λίγα περισσότερα χρήματα για ένα αξιόλογο προϊόν».

 http://www.flowmagazine.gr
Νεότερη Παλαιότερη