Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα βιολογικά ζυμαρικά

Έμφαση σε δημοφιλή τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά φαίνεται να έχουν δώσει οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα βιολογικά ζυμαρικά από τα αντίστοιχα συμβατικά και σε αυτό παίζει ρόλο η επιθυμία των καταναλωτών για υγιεινό φαγητό, απαλλαγμένο από χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα ή άλλες βλαβερές ουσίες. Ο πρόεδρος της εταιρείας παρασκευής χειροποίητων ζυμαρικών ΜΕΛΚΟ κ. Ιωσήφ Κωστάκης μιλάει στο flowmagazine.gr δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα βιολογικά ζυμαρικά.
Συστατικά-παραγωγή
Η παραγωγή των βιολογικών ζυμαρικών συνηθίζεται να γίνεται από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας. Συγκεκριμένα γίνεται επιλογή ποικιλιών σκληρού σίτου, καλλιεργημένες με μεθόδους και διαδικασίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και το οικοσύστημα, χωρίς τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων  τα οποία επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα όχι μόνο την υγεία του ανθρώπου αλλά και το έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Η επεξεργασία τους γίνεται με τεχνολογικές μεθόδους με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. «Πρόκειται για ζυμαρικά από 100% σκληρό βιολογικό σιμιγδάλι» λέει για τα ζυμαρικά της εταιρείας του ο κ. Κωστάκης.
Σημαντικό είναι πως ορισμένες εταιρείες ενδιαφέρονται ακόμα και για τη συσκευασία των ζυμαρικών. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές και συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά. 
Τα περισσότερα από τα βιολογικά προϊόντα πιστοποιούνται από τη ΔΗΩ, τον ανεξάρτητο και αμερόληπτο οργανισμός ελέγχου τρίτου μέρους ("Πιστοποιητικός Οργανισμός") που ελέγχει τη συμμόρφωση των βιολογικών προϊόντων με την κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. «Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά δεν έχουν γευστικά μεγάλη διαφορά από τα αντίστοιχα συμβατικά. Σε αυτό που διαφέρουν είναι οι διατροφικές τους αξίες καθώς έχουν περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες» επισημαίνει στο flowmagazine.gr ο Ιωσήφ Κωστάκης.
Τιμή
Η τιμή των βιολογικών ζυμαρικών όπως και γενικότερα των βιολογικών προϊόντων είναι μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα συμβατικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην προσεγμένη διαδικασία παραγωγής. Παρόλα αυτά ο κόσμος δείχνει ανταπόκριση παρά τη δυσκολία της εποχής και δείχνει θετικός για αυτά. Η διαφορά από τα συμβατικά ζυμαρικά είναι της τάξης του ενός ευρώ ή και λίγο παραπάνω. Σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη: «Η τιμή των βιολογικών ζυμαρικών είναι 15% ακριβότερη από την αντίστοιχη τιμή των αντίστοιχων συμβατικών προϊόντων».
Μέλλον
Οι υπεύθυνοι των εταιρειών δεν μένουν απλά στα βιολογικά ζυμαρικά. Εναλλακτική λύση για όσους προτιμούν υγιεινή διατροφή είναι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης που έχουν και αρκετά πιο έντονη γεύση από τα συνηθισμένα. Αξίζει να αναφέρουμε πως γίνονται και προσπάθειες από εταιρείες για κινήσεις που θα «τραβήξουν» το κοινό, όπως ζυμαρικά με λαχανικά και παιδικά ζυμαρικά με ιδιαίτερα σχήματα. Ο κ. Κωστάκης παρακινεί χαρακτηριστικά τον κόσμο: «Αρχίστε να δοκιμάζετε βιολογικά ζυμαρικά και γενικά βιολογικά προϊόντα. Αντί να αγοράσετε ένα πακέτο τσιγάρα με 4 ευρώ, προτιμήστε να δώσετε λίγα περισσότερα χρήματα για ένα αξιόλογο προϊόν».

 http://www.flowmagazine.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …