Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφιάλωση Κρασιού: Λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά

Πριν περάσουμε στη διαδικασία της εμφιάλωσης πρέπει να έχουμε κάνει τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις, διορθώσεις, φιλτραρίσματα και φυσικά δοκιμές σταθερότητας της ποιότητας του κρασιού. Οι παραπάνω κατεργασίες έχουν να κάνουν κυρίως με την απομάκρυνση των αιωρούμενων σωματιδίων που περιέχονται στο κρασί (π.χ. στερεά κομμάτια σταφυλιού-ίζημα), πολύ λογικά, και γίνονται αισθητά με γυμνό μάτι σαν ενα «θόλωμα» ας το πούμε.
Η εμφιάλωση είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία με κύριο σκοπό την αντοχή της ποιότητας του προιόντος στις μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει ο χρόνος.
Ξεκινάμε την εμφιάλωση με το φιλτράρισμα του κρασιού (φίλτρο χαρτιού ή πλακών). Στη συνέχεια πλένουμε τις φιάλες σε ημιαυτόματες μηχανές χωρητικότητας λίγων μπουκαλιών ή σε μεγάλα αυτόματα ειδικά πλυντήρια πολυ μεγαλύτερης χωρητικότητας (πλυντικές μηχανές). Το χρώμα της φιάλης που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι λευκό ή πράσινο ανοιχτό για τα λευκά κρασιά και σκουρό πράσινο ή καφέ για τα κόκκινα κρασιά. Γεμιζουμε τις φιάλες με το προιόν (γεμιστικό φιαλών) και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ταπωτικά χειροκίνητα, ημιαυτόματα ή και αυτόματα μηχανήματα (ταπωτικό φιαλών). Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας τοποθετούμε τα καψύλια στα μπουκάλια είτε με καψυλιέρες είτε χειροκίνητα για να καλύψουμε κ να προστατεύσουμε το φελλό.
Τέλος, η χρήση της ετικετέζας κρίνεται απαραίτητη μιας και θα δώσει ταυτότητα στο προϊόν μας.

  ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …