Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αγωνία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών


Η αγωνία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών (9/2015)
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 29/9/2015
Τρεις μήνες πριν το κλείσιμο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Ποιος θα χρεωθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα;
Η διενέργεια των εθνικών εκλογών και ο σχηματισμός της κυβερνητικού σχήματος που ακολούθησε, είχε σαν αποτέλεσμα την αυτόνομη πλέον λειτουργία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παρέμεινε η ίδια με αυτή προ εκλογών.
Με το παρόν Δελτίο Τύπου, επιθυμούμε να θυμίσουμε τόσο στον αρμόδιο Υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη, όσο και στον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, τις επίσημες διαβεβαιώσεις τους σχετικά με την συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, έπειτα από σχετική συνάντηση που είχε στο Υπουργείο ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, δόθηκαν όλες οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Υπουργού κ. Σκουρλέτη όσο και του Αναπλ. Υπουργού κ. Τσιρώνη. Η ανακοίνωση με τίτλο: Διασφάλιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αθήνα, 27 Αυγούστου 2015 (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni%5B524%5D=3934&language=el-GR) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του συνόλου του Δημόσιου μηχανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας που υλοποιείται από τους Φορείς Διαχείρισης, καθώς η χρηματοδότησή τους είναι επισφαλής με συστατικό στοιχείο την έλλειψη μόνιμης ρύθμισης του θέματος. Εντός αυτού του πλαισίου, η -με «έκτακτους» όρους -υφιστάμενη χρηματοδότηση των Φορέων από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, λήγει τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, – εκτός όλων των άλλων - την πλήρη αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας των 380 εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας Ορισμένου Χρόνου στους Φορείς Διαχείρισης.

Εκ μέρους του Υπουργείου υπήρξε η κατηγορηματική δέσμευση για τη διασφάλιση της εργασίας όσων ήδη υπηρετούν στους φορείς. Η άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής διοίκησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας είναι απολύτως συνυφασμένη με την εμπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και την αναγνώριση του πολύτιμου έργου που ήδη έχουν προσφέρει όσοι και όσες υπηρετούν στους Φορείς Διαχείρισης. Παράλληλα, απαιτείται η Δημόσια εγγύηση της θεσμικής οργάνωσης και χρηματοδότησης του έργου των Φορέων.»

Και κατέληγε με τη ΔΕΣΜΕΥΣΗ για:

• την ενσωμάτωση στον, υπό σύνταξη, Κρατικό Προϋπολογισμό των αναγκών των Φορέων Διαχείρισης

• την επανεξέταση του θεσμικού καθεστώτος των Φορέων Διαχείρισης

• την αναβάθμισή τους λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου για την ουσιαστική άσκηση μιας Δημόσιας Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Με την παραίτηση της κυβέρνησης και ευρισκόμενοι σε προεκλογική περίοδο, ο πρώην τότε και πλέον νυν Αναπλ. Υπουργός κ. Τσιρώνης δήλωνε θριαμβευτικά μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας του σχετικά με τις Προστατευόμενες Περιοχές:

«Μέσα στο φθινόπωρο προβλεπόταν να αλλάξει η νομοθεσία για πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών. Ταυτόχρονα εγγράψαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας 5 εκατομμύρια € στον προϋπολογισμό του 2016 ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στους φορείς από 1-1-16. Μέχρι σήμερα οι φορείς χρηματοδοτούντο αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια που λήγουν στις 31-12-15.»

Πηγή: OI ΟΙΚΟΛΟΓOI ΠΡΑΣΙΝOI ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μία πολιτική αποτίμηση - Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 (http://yannistsironis.blogspot.gr/2015/09/oi-oi-oi.html)
Οι εκλογές είναι πλέον παρελθόν και ο χρόνος τρέχει αμείλικτα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άμεσα. Θυμίζουμε απλώς ότι για να μη μείνουν χωρίς προσωπικό και κλείσουν ουσιαστικά και οριστικά οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών απαιτείται η άμεση εγγραφή των ανελαστικών δαπανών στον τακτικό Προϋπολογισμό 2016, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στις 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.
Ο Σύλλογός μας, πέραν των συναντήσεων που έχουν προηγηθεί στο Υπουργείο έχει ενημερώσει με Ανοικτές Επιστολές του (12/8/2015 & 9/9/2015) τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τον Πρωθυπουργό όσο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων από τους οποίους δεν λάβαμε καμία απολύτως ΑΠΑΝΤΗΣΗ ή ΔΕΣΜΕΥΣΗ.
Πλέον μετράμε μέρες.

Καλούμε να βοηθήσουν στον αγώνα μας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τους οποίους μαζί συμμετείχαμε στον Εθνικό Διάλογο και καταφέραμε να καταλήξουμε στο ΟΜΟΦΩΝΟ Πόρισμα σε ότι αφορούσε τους Φορείς Διαχείρισης Π.Π. και κυρίως τις Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, το Δίκτυο των Προέδρων των Φ.Δ. κ.ά..

Κανείς δεν θα μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που θα γίνει. Οι θύτες έχουν ονοματεπώνυμο.

Το ερώτημα παραμένει: Νοιάζεται κανείς;
Για το Δ.Σ.

Ο Γεν. Γραμματέας

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΡΝΙΑΣ

Ο Πρόεδρος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΚΚΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …