Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει και φέτος στην 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΘ
ΣΤΗ 12η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
7-10 Μαΐου 2015
Περίπτερο 15 stand 15
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 15.00-21.00 Παρασκευή 10.00-21.00 Σάββατο 10.00-22.00 Κυριακή 10.00-21.00
Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 7-10 Μαΐου 2015 στους χώρους της ΔΕΘ. Στο stand 15 του περιπτέρου 15 θα πωλούνται οι τελευταίες και οι παλαιότερες εκδόσεις του ΚΒΕ με έκπτωση μέχρι και 50%.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της Έκθεσης θα παρουσιαστούν στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό οι νέες εκδόσεις του ΚΒΕ την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, ώρα 12.00-13.00 στην αίθουσα Ζήσιμος Λορεντζάτος του περιπτέρου 15 της ΔΕΘ.
Πρόκειται για τη νέα μονογραφία του διακεκριμένου ερευνητή κ. Σωτηρίου Καδά, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, σχετικά με τη δραστηριότητα ενός σχετικά άγνωστου καλλιγράφου και διακοσμητή ελληνικών χειρογράφου του 17ου αιώνα, του Ιακώβου, Σιμωνοπετρίτη ιερομονάχου και κατόπιν επίσκοπου Σίδης, Γάνου και Χώρας. Το βιβλίο έχει τίτλο Τα διακοσμημένα χειρόγραφα του επισκόπου Γάνου και Χώρας Ιακώβου και εντάσσεται στη σειρά Μεταβυζαντινά Μνημεία. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σωτηρούδης.
Η δεύτερη έκδοση που θα παρουσιαστεί είναι η πρωτότυπη μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ Αθανάσιου Σέμογλου με τίτλο Η Θέκλα στην αυγή του χριστιανισμού. Εικονογραφική μελέτη της πρώτης γυναίκας μάρτυρα στην τέχνη της Ύστερης Αρχαιότητας. Η έρευνα του καθηγητή Σέμογλου, που υπερβαίνει κατά πολύ την απλή εικονογραφική ανάλυση, προσεγγίζει άγνωστες καλλιτεχνικές όψεις της πρωτομάρτυρα και παρθένου Θέκλας, μίας μορφής η λατρεία της οποίας γνώρισε ταχεία και μαζική διάδοση στην ανατολική Μεσόγειο κατά την ύστερη αρχαιότητα.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του ΚΒΕ κ. Αριστοτέλης Μέντζος.
Η πιο πρόσφατη έκδοση του ΚΒΕ είναι η μονογραφία του δρ. Θεολογίας κ. Γεωργίου Σίσκου, Το ερμηνευτικό πλαίσιο της Χριστολογίας του αγίου Μάξιμου του Ομολογητού στη σειρά Βυζαντινά Κείμενα και Μελέτες αρ. 61. Πρόκειται για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής του κ. Σίσκου, στην οποία αναλύεται και ερμηνεύεται το χριστολογικό δόγμα μέσα από το έργο ενός από τους σημαντικότερους θεολόγους και εκκλησιαστικούς συγγραφείς του Βυζαντίου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η πρώην Αναπληρώτρια Πρύτανη κα Δέσπω Λιάλιου, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, και ο κ. Ιωάννης Κουρεμπελές, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Τέλος, θα παρουσιαστεί ο τελευταίος τόμος (33ος) του περιοδικού ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ, που εκδίδεται από το ΚΒΕ ανελλιπώς από το 1969 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα επιστημονικά βυζαντινολογικά περιοδικά παγκοσμίως.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρέδρος του ΚΒΕ κ. Συμεών Πασχαλίδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Νεότερη Παλαιότερη