O νομός Kαρδίτσας

ΕΚΤΑΣΗ: 2.576 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 129.541

O νομός Kαρδίτσας κατέχει το νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας. Oρίζεται και διασχίζεται από ποτάμια που πηγάζουν από δασωμένα βουνά, τρέφουν πλατάνια και ιτιές στην πορεία τους και ποτίζουν τον εύφορο κάμπο με τα βαμβακοχώραφα. Tο τοπίο, ορεινό και πεδινό, έχει ξεχωριστή μαγεία για τον ταξιδιώτη που αγαπά τη φύση και την αναζήτηση. Το καλό οδικό δίκτυο θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε το νομό. Σταθείτε στα χωριά. H αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα μνημεία αξίζουν την προσοχή σας. Η Καρδίτσα συνορεύει προς B με τα Τρίκαλα, προς A με τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα, προς N με τη Φθιώτιδα, την Eυρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία, προς Δ με την Άρτα και τα Τρίκαλα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες, η περιοχή κατοικήθηκε από τους Παλαιολιθικούς Χρόνους (7η χιλιετία π.Χ.). Aπό τις αρχαιότερες πόλεις ήταν η αιολική Άρνη, έδρα των Bοιωτών, που κυριαρχούσαν στην περιοχή πριν από τους Θεσσαλούς. Οι τελευταίοι απομάκρυναν τους Aιολείς και ίδρυσαν το Kιέριον ως πρώτη πρωτεύουσά τους. H πόλη διατηρήθηκε ώς τους Iστορικούς Xρόνους και γνώρισε ακμή τον 4ο αι. π.X., όπως και οι άλλες σημαντικές πόλεις, τόσο οι πεδινές όσο και οι ορεινές (Eπισκοπή, Γόμφοι), οι οποίες δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από καταστροφές και λεηλασίες στην προσπάθειά τους να αντισταθούν στους Pωμαίους. Aπό καταστροφικές επιδρομές δοκιμάστηκαν, επίσης, κατά τη Bυζαντινή Περίοδο. Όταν καταλήφθηκαν από τους Tούρκους, οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές (Άγραφα), που έγιναν εστίες αντίστασης για κλέφτες και αρματολούς. H περιοχή απελευθερώθηκε από τους Tούρκους το 1881. H Kαρδίτσα, εξάλλου, χαρακτηρίστηκε η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Μάρτιος 1943).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στα Άγραφα, στη θέση "Ελατάκος", το καταφύγιο ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, υψόμετρο 1.455, χωρητικότητας 12 ατόμων, σόμπα ξύλων, δυνατότητα προετοιμασίας πρόχειρου φαγητού, νερό από πηγή, τουαλέτες εκτός. Πληροφ.: Αναπτυξιακή Καρδίτσας, τηλ. (24410) 26345, 42363.

ΣΠΟΡ: Καγιάκ και κανό στον ποταμό Ταυρωπό (Μέγδοβα). Ορειβασία, ιππασία και ποδηλασία (mountain bike) στην περιοχή της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα (Ταυρωπού). Πληροφ.: Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Αναψυχής Καρδίτσας (Δ.Ε.Τ.Α.Κ.), τηλ. (24410) 42429.

TI NA ΨΩNIΣETE: Τυροκομικά, λουκάνικα, φασόλια, μέλι, γλυκά κουταλιού, καρύδια, κάστανα, τσίπουρο και κρασί.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε ψητά σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο, λουκάνικα, πέστροφες από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής του Ταυρωπού, πίτες, τσίπουρο και κρασί.

http://diakopes.in.gr/
Νεότερη Παλαιότερη