Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δέχεται ευχαριστίες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τον «αγώνα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το Σάββατο 7 Μαρτίου στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα, προπύργιο του αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, μπροστά από τη γέφυρα Εντμουντ Πέτους πάνω στην οποία πριν από 50 χρόνια 600 ειρηνικοί διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από την αστυνομία, σε ομιλία του ενώπιον 40.000 ατόμων, κάλεσε τον κόσμο να αρνηθεί τη συλλογιστική ότι “ο ρατσισμός έχει εξαφανιστεί”.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου – ανάμεσά τους κι ο Ελληνοαμερικανός Τζον Σαρμπάνης – και εκατοντάδες ηγετικοί παράγοντες οργανισμών που ασχολούνται με τα πολιτικά δικαιώματα, όπως και θρησκευτικοί ηγέτες, έδωσαν το «παρών» στην 50η επέτειο της ιστορικής πορείας της 15ης Μαρτίου 1965 στη Selma της Αλαμπάμα, στην οποία συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος με άλλους ηγέτες των αγώνων για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, με επικεφαλής τον Δρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Αρκετοί από τους χιλιάδες συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν αφίσα με το ιστορικό εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Life, στο οποίο απεικονιζόταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.

Παρών ήταν στην εκδήλωση για την 50χρονη επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον αφροαμερικανό βουλευτή Τζον Λιούις, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία και πριν 50 χρόνια. Συμμετείχε επίσης και μεγάλη αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Π. Φράγκο.

Ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την παρουσία του και για τον «αγώνα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε πάντα υπέρμαχος της ισότητας και συνεχίζει να μάχεται κατά των φυλετικών διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας με οδηγό την ένθερμη αγάπη για τον Θεό και για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. 

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 50ης ιστορικής πορείας της Selma και με ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον αγώνα του υπέρ του Κινήματος Ίσων Πολιτικών Δικαιωμάτων στην Αμερική, η Ιερά Αρχιεπισκοπή δημιούργησε ιστοσελίδα με πληθώρα ιστορικών πηγών και ανακοινώσεων για προσεχείς εκδηλώσεις γύρω από την σημαντική στιγμή στην ιστορία του Αμερικανικού έθνους.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι:  http://www.civilrights.goarch.org/.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …