Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κυκλοφόρησαν τα Πρακτικά της Ημερίδος «Η Εκκλησιαστική Ιστορία της Επαρχίας Θαυμακού»

Ένα καινούργιο βιβλίο με τίτλο «Η Εκκλησιαστική ιστορία της επαρχίας Θαυμακού» κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Για την ιστορική και περίβλεπτη πόλη του Δομοκού το Συνέδριο, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος με την συνεργασία του Δήμου Δομοκού την 22α Σεπτεμβρίου του 2012, υπήρξε ένα σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον γεγονός για τον λόγο, ότι ανέσυρε από την λήθη την μακραίωνη ιστορία της Επισκοπής Θαυμακού και προέβαλε πρόσωπα και γεγονότα, τα οποία διεδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο εις την ζωή της περιοχής και γενικότερα στην ιστορία της Εκκλησίας.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και δόκιμοι συγγραφείς ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα, απεκάλυψαν το πνευματικό και ιστορικό εύρος της ιστορικής Επισκοπής Θαυμακού και παρουσίασαν πρόσωπα άγνωστα στους πολλούς, τα οποία με την δράση και ζωή τους σηματοδότησαν μία λαμπρή εποχή.

Το πολύτιμο ιστορικό και εκκλησιαστικό υλικό εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη σε ειδικό τόμο 214 σελίδων στον οποίο υπάρχουν συγκεντρωμένες οι εισηγήσεις, οι χαιρετισμοί και γενικώς όλα τα κείμενα της Ημερίδος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για να είναι προσιτό σε κάθε ερευνητή ιστορικό και ενδιαφερόμενο αναγνώστη.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Ένθεον» που ευρίσκεται στην γωνία των οδών Χατζοπούλου και Σατωβριάνδου στην πλατεία Πάρκου στην πόλη της Λαμίας. Τηλέφωνο και fax 22310.36204.
imfth.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …