Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι που ο χαλβάς κάνει καλό στην υγεία μας!

Νόστιμος και ευεργετικός μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη
Αν και συνδεδεμένος με τη Σαρακοστή και την Καθαρά Δευτέρα, ο χαλβάς τρώγεται με την ίδια ευχαρίστηση οποιοδήποτε μήνα του χρόνου. Μάλιστα έχει και ευεργετικές ιδιότητες. Όμως «κουβαλάει» και αρκετές θερμίδες, ανάλογα βέβαια με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Ο χαλβάς έχει την τιμητική του κάθε Καθαρά Δευτέρα και για όλη τη Σαρακοστή. Πολλοί των καταναλώνουμε λίγα όμως ξέρουμε για τα οφέλη αυτής της κατανάλωσης στην υγείας μας.

-Ο χαλβάς περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα καλά λιπαρά, τα οποία ευεργετούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης

-Το σουσάμι περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες, απαραίτητες στον οργανισμό ως δομικά συστατικά των μυών, των οργάνων και των ιστών του σώματος.

-Είναι πλούσιος σε βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού, ενώ περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.

-Παράλληλα περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, τα οποία έχουν πολλαπλές δράσεις στον οργανισμό: δυναμώνουν τα οστά, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση και προστατεύουν την καρδιά.

-Επίσης έχει φυτοχημικές ουσίες (στερόλες και λιγνάνες), οι οποίες λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης δρουν και πάλι προστατευτικά για την υγεία μας.
Προσοχή στις θερμίδες

Πέραν των κλασσικών ειδών, όμως, στο εμπόριο κυκλοφορούν και άλλοι τύποι χαλβά με διάφορες προσμίξεις ξηρών καρπών, σοκολάτας και μελιού.

Ενδεικτικό είναι πως μια μερίδα σιμιγδαλένιου χαλβά δηλαδή περίπου 80 γραμμάρια αποδίδει γύρω στις 300 θερμίδες αλλά και ο νηστίσιμος σουσαμένιος δεν είναι καθόλου «αθώος», αφού στα 100 γραμμάρια αποδίδει 500 θερμίδες λόγω του ότι το ταχίνι είναι αρκετά θερμιδογόνο) και ο χαλβάς Φαρσάλων λίγο λιγότερες, ανάλογα πάντα με τον τρόπο παρασκευής τους.

Έτσι αν υπολογίσετε και τις θερμίδες που δίνουν οι άλλες προσθήκες τότε ένα είναι σίγουρο πως οι θερμίδες θα εκτοξευτούν.

Πηγή: www.exedra.gr
Νεότερη Παλαιότερη