Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λατρεύουν τη Μινωική Κρήτη και το φθινόπωρο

Ο δεύτερος πιο δημοφιλής αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας για τον Οκτώβριο του 2013, αναδέχθηκε το παλάτι της Κνωσού, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το μινωϊκό ανάκτορο το μήνα Οκτώβριο, μια περίοδο δηλαδή που η τουριστική κίνηση αρχίζει να φθίνει, προσέλκυσε συνολικά 80.931 επισκέπτες, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση του ποσοστού επισκεψιμότητας σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012 της τάξεως του 27,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ανάκτορο της Κνωσού, έρχεται δεύτερο στην κατάταξη με τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μετά την Ακρόπολη την οποία επισκέφθηκαν – κατά την ίδια χρονική περίοδο – 145.930 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βράχος της Ακρόπολης είναι ο μοναδικός ελληνικός αρχαιολογικός χώρος που τον Οκτώβριο 2013 κατέγραψε μείωση 6,5% στο ποσοστό της επισκεψιμότητας σε σύγκριση με το 2012.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας με 61.302 επισκέψεις, ενώ σημαντική αύξηση στο ποσοστό της επισκέψεων κατέγραψε και ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012, η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 21.7% με 11.374 επισκέπτες, έναντι των 9.344 του 2012 για το δέκατο μήνα του χρόνου.

Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 την Κνωσό επισκέφθηκαν πολύ περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, και πιο συγκεκριμένα 683.880. Η επισκεψιμότητα κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 16,5%.

Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα των μουσείων τον Οκτώβριο 2013, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Παλάτι Ιπποτών της Ρόδου. Το Μουσείο του Ηρακλείου επισκέφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο 19.656 άτομα και η επισκεψιμότητα κατέγραψε αύξηση σε εντυπωσιακό ποσοστό 78,8%.

Πηγή: cretapost.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …