Μια πόλη που τη λένε Ελλάδα… στην Αμερική!

Μια πόλη που τη λένε Ελλάδα… στην Αμερική!
Του Δημήτρη Β. Καρέλη
Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε, έχουμε διαβάσει ή ακούσει για την αρχαία πόλη Ελλάδα που βρισκόταν στην αρχαία βόρεια Φθιώτιδα, υπήρξε η κοιτίδα του ονόματος των Ελλήνων, η γη που γεννήθηκε και βασίλεψε ο Έλληνας, ο γενάρχης των Ελλήνων.
Πόσοι όμως γνωρίζουν την ύπαρξη μιας πόλης στην Αμερική με το όνομα της χώρας μας;
Ας γνωρίσουμε λοιπόν την σημερινή πόλη Ελλάδα, που η ιστορία της έχει άμεση σχέση με την νεώτερη Ελληνική ιστορία.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1300, οι Ινδιάνοι Αλγονκίνοι άρχισαν να εγκαθίστανται κατά μήκος των ακτών της λίμνης Οντάριο και στην κοιλάδα Τζενεσή. Καθώς ο πληθυσμός τους αυξήθηκε εξώθησαν τη φυλή των Σενέκας προς τα δάση, και τα μονοπάτια του δάσους έγιναν οδικές αρτηρίες, που σύμφωνα με τους ιστορικούς, είναι σήμερα πολλοί από τους κεντρικούς δρόμους της σημερινής πόλης.
Οι πρώτοι άποικοι, που φθάνουν στην περιοχή το 1790, ήταν ο Γουίλιαμ Χίντσεϊ, ένας βετεράνος επαναστάτης του πολέμου και ο Τζέιμς Λάττα, ένας έμπορος ναυτικός με την οικογένειά του. Σκλάβοι από τον Καναδά που αναζητούν την ελευθερία τους, φέρεται να κρύβονται στην αποθήκη του Σάμιουελ Λάττα στο Σαρλότ.
Η πόλη της Ελλάδα ιδρύθηκε το 1822. Ονομάστηκε έτσι ως ένδειξη υποστήριξης προς τον Ελληνικό λαό που πολεμούσε τότε για την ανεξαρτησία του από τον τουρκικό ζυγό. Όπως αναφέρουν ακόμη και σήμερα οι επίσημες αρχές της πόλης «το όνομα είναι επίσης ένα αφιέρωμα στο αρχαίο έθνος των Ελλήνων - σύμβολο της πνευματικής και αθλητικής αριστείας».
Η πόλη της Ελλάδας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κομητείας Μονρόε στην αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνορεύει με την πόλη του Ρότσεστερ, που είναι και η έδρα της κομητείας, την πόλη του Γκέιτς στα νότια, τις πόλεις της Πάρμα και Όγκντεν στα δυτικά, και τη λίμνη Οντάριο στο βορρά. Η περιοχή είναι γνωστή και ως Σαρλότ, καθώς ήταν στο παρελθόν μέρος της πόλης μέχρι που προσαρτήθηκε από την πόλη του Ρότσεστερ το 1916.
Στην απογραφή που έγινε το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πόλη είχε συνολικό πληθυσμό 96.095 κατοίκους. Το μέσο εισόδημα μιας οικογένειας στην πόλη, κατά την ίδια απογραφή, ήταν 48.355 δολάρια, και το μέσο εισόδημα για μια οικογένεια ήταν 57.102. Το κατά κεφαλήν εισόδημα για την πόλη ήταν $ 22.614. Παρ’ όλα αυτά, περίπου το 3.6% των οικογενειών και το 4.8% του πληθυσμού ήταν κάτω από όριο της φτώχιας , συμπεριλαμβανομένου του 6.3% εκείνων που είναι κάτω από την ηλικία των 18 και 5.5%  ηλικίας άνω των 65 ετών. Το σύνθημα της πόλης είναι «Ανακαλύψτε την υπόσχεση». Η πασίγνωστη «Kodak» ξεκίνησε εδώ τη λειτουργία της κατά τη δεκαετία του 1880, για να μεγαλουργήσει αργότερα, χωρίς όμως να ξεχάσει την Ελλάδα. 
Η πόλη διοικείται από ένα Συμβούλιο Πόλης που αποτελείται από έναν επόπτη και τέσσερα μέλη του συμβουλίου. Ο επιβλέπων εκλέγεται από όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην πόλη, ενώ τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται από και αντιπροσωπεύουν μία από τις τέσσερις πτέρυγες. Οι εποπτικές αρχές εκλέγονται για τετραετή θητεία, η οποία σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δώδεκα συναπτά έτη, μετά τα οποία το ίδιο άτομο δεν μπορεί να επιλεγεί για τέσσερα χρόνια. Οι Σύμβουλοι εκλέγονται για θητεία δύο ετών, και για μέγιστη περίοδο δέκα συναπτά έτη σε αυτή τη θέση.
Μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την πόλη, κάτι που βοηθά στην οικονομική ζωή και ανάπτυξη. Η κατασκευή και λειτουργία στην Ελλάδα των Towne Mall και Long Ridge Mall κατά το 1994, την κατέστησαν ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ο χώρος του αρχικού παλιού δημαρχείου, που διασώζεται ακόμη, είναι τώρα μέρος του Ιστορικού Κέντρου και του Μουσείου της πόλης Ελλάδας.
Το Αστυνομικό Τμήμα της Ελλάδας είναι η κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου στην πόλη, η οποία σύμφωνα με τα βραβεία «Morgan Quitno», βαθμολογήθηκε ως ένατη συνολικά ασφαλέστερη πόλη στην Αμερική (!!!) και η έκτη ασφαλέστερη πόλη με πληθυσμό 75.000 έως 99.999 (!!!).
Υπάρχουν δώδεκα δημοτικά σχολεία, τέσσερα γυμνάσια και τέσσερα λύκεια στην Ελλάδα (Κεντρική School District), όπου φοιτούν περίπου 13.000 παιδιά. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης Ελλάδας έχουν κλασικά ελληνικά ονόματα: η Αρκαδία, η Αθηνά, ο Απόλλων, Οδύσσεια Ακαδημία και Ολυμπία, το πρώτο γυμνάσιο της πόλης, που χτίστηκε στη δεκαετία του 1960. Το σύνθημα των σχολείων της περιοχής είναι «Ένα όραμα, μια ομάδα, μια Ελλάδα» (!!!).
Δημοκρατία, καλή οικονομία, ασφάλεια, έργα και επενδύσεις, αλλά πάνω απ’ όλα αγάπη για τον πολιτισμό, την παιδεία και την Ελλάδα, είναι τα χαρακτηριστικά της πόλης αυτής.
Μήπως, λέω μήπως, έχει πραγματικά κάτι να μας διδάξει μια μικρή πόλη με το «βαρύ» όμως όνομα της χώρας μας, κι ας βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά;;;

Δημήτρης Β. Καρέλης
info@karelisdimitris.com

Πηγές:
http://www.greeceny.gov
http://greecechamber.org


Το Δημαρχείο της Ελλάδας
















LamiaTimes.gr                       

Νεότερη Παλαιότερη