Βιβλίο: «Ναι, είναι... παυσίλυπα!..» - (Μαγιά και...Μαγεία)
Ένα υπέροχο βιβλίο του συμπολίτη μας Μπάμπη Μώκου, που αξίζει να διαβάσετε...

"Ιδιαίτερα ευρηματικό- πρωτότυπο θεματολογικά το βιβλίο «Ναι, είναι....παυσίλυπα!..» - (Μαγιά και.Μαγεία!..) του Μπάμπη Μώκου συμπληρώνει με τον δικό του τρόπο την τοπική λαογραφική βιβλιογραφία.

Εξειδικευμένα και συγκροτημένα στο «πόνημα» του ο Μ.Μ. αποπειράται είσοδο στον ψυχισμό όσων συμμετέχουν στην ερασιτεχνική καθαρά παρεϊστικη μουσική διασκέδαση, καθώς και στον «κώδικα» που πρέπει να διέπει τα μέλη της παρέας.

Προσπάθεια με αξιόλογες λεπτομερείς αλλά και κοινωνιολογικά εξειδικευμένες αναφορές σε στέκια ,τραγούδια και κυρίως σε πρόσωπα που συγκροτούσαν παλιότερα αλλά και σήμερα αυθόρμητες, γνήσιες ερασιτεχνικές, φιλικές μουσικές συνευρέσεις στη Λαμία αλλά και σε περιοχές έξω απ' αυτήν.

Καταγραφή φιλότιμη ερευνητικά και αιτιολογημένα, συγκροτημένη σε ότι αφορά το μουσικό ύφος , την προέλευση και τα χαρακτηριστικά των τραγουδιών ,τους δημιουργούς του, μα κυρίως την συμβατότητα του κάθε είδους τραγουδιού με την παρεϊστικη κάθε φορά κρασοκατανυκτική ,φιλική ερασιτεχνική μουσική συνεύρεση.

Αξιομνημόνευτη η αναφορά του συγγραφέα στην «οινοπεριήγηση» και «οινοφιλοσοφία»,απόλυτα συνδεδεμένων με την καλή παρεϊστικη διάθεση.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αποτυπώνεται βιωματική περιήγηση του υπογράφοντα, καθώς και λεπτομερέστατη τεχνικά αναφορά σε κάθε είδος τραγουδιού ,ώστε να αιτιολογείται για το καθένα η συμβατότητα του η όχι με την παρείστικη μουσική οινοσυντροφιά.

Στο δεύτερο μέρος, χρονολογικά η προσπάθεια αφορά σε «δράση» από συμπατριώτες μας από το τέλος του εμφύλιου και δώθε . Επίσης δεν θα μπορούσε να λείπει και εκτενής αναφορά σε «δρώμενα» σημερινά.

Σπάνιο παλαιό φωτογραφικό υλικό αναδεύει μνήμες και συναισθήματα. Βιωματικές αλήθειες , εμπειρίες συμμετοχής ,αλλά και «δρώμενα» σε «στέκια δράσης» , με διηγήσεις παλιότερων αλλά και νεώτερων, χαρτογραφούν - αποτυπώνουν περήφανα , με πρωτόγνωρη νοσταλγία την παρεΐστικη ωραία ερασιτεχνική διασκέδαση στην περιοχή μας .


Σημ: Το βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Φθιώτιδας, αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα (Email: Bamoko50@gmail.com). "
Νεότερη Παλαιότερη