Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βιβλίο: «Ναι, είναι... παυσίλυπα!..» - (Μαγιά και...Μαγεία)
Ένα υπέροχο βιβλίο του συμπολίτη μας Μπάμπη Μώκου, που αξίζει να διαβάσετε...

"Ιδιαίτερα ευρηματικό- πρωτότυπο θεματολογικά το βιβλίο «Ναι, είναι....παυσίλυπα!..» - (Μαγιά και.Μαγεία!..) του Μπάμπη Μώκου συμπληρώνει με τον δικό του τρόπο την τοπική λαογραφική βιβλιογραφία.

Εξειδικευμένα και συγκροτημένα στο «πόνημα» του ο Μ.Μ. αποπειράται είσοδο στον ψυχισμό όσων συμμετέχουν στην ερασιτεχνική καθαρά παρεϊστικη μουσική διασκέδαση, καθώς και στον «κώδικα» που πρέπει να διέπει τα μέλη της παρέας.

Προσπάθεια με αξιόλογες λεπτομερείς αλλά και κοινωνιολογικά εξειδικευμένες αναφορές σε στέκια ,τραγούδια και κυρίως σε πρόσωπα που συγκροτούσαν παλιότερα αλλά και σήμερα αυθόρμητες, γνήσιες ερασιτεχνικές, φιλικές μουσικές συνευρέσεις στη Λαμία αλλά και σε περιοχές έξω απ' αυτήν.

Καταγραφή φιλότιμη ερευνητικά και αιτιολογημένα, συγκροτημένη σε ότι αφορά το μουσικό ύφος , την προέλευση και τα χαρακτηριστικά των τραγουδιών ,τους δημιουργούς του, μα κυρίως την συμβατότητα του κάθε είδους τραγουδιού με την παρεϊστικη κάθε φορά κρασοκατανυκτική ,φιλική ερασιτεχνική μουσική συνεύρεση.

Αξιομνημόνευτη η αναφορά του συγγραφέα στην «οινοπεριήγηση» και «οινοφιλοσοφία»,απόλυτα συνδεδεμένων με την καλή παρεϊστικη διάθεση.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αποτυπώνεται βιωματική περιήγηση του υπογράφοντα, καθώς και λεπτομερέστατη τεχνικά αναφορά σε κάθε είδος τραγουδιού ,ώστε να αιτιολογείται για το καθένα η συμβατότητα του η όχι με την παρείστικη μουσική οινοσυντροφιά.

Στο δεύτερο μέρος, χρονολογικά η προσπάθεια αφορά σε «δράση» από συμπατριώτες μας από το τέλος του εμφύλιου και δώθε . Επίσης δεν θα μπορούσε να λείπει και εκτενής αναφορά σε «δρώμενα» σημερινά.

Σπάνιο παλαιό φωτογραφικό υλικό αναδεύει μνήμες και συναισθήματα. Βιωματικές αλήθειες , εμπειρίες συμμετοχής ,αλλά και «δρώμενα» σε «στέκια δράσης» , με διηγήσεις παλιότερων αλλά και νεώτερων, χαρτογραφούν - αποτυπώνουν περήφανα , με πρωτόγνωρη νοσταλγία την παρεΐστικη ωραία ερασιτεχνική διασκέδαση στην περιοχή μας .


Σημ: Το βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Φθιώτιδας, αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα (Email: Bamoko50@gmail.com). "

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ