Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευκαιρία για την Ελλάδα η παγκόσμια αύξηση ζήτησης βιολογικών προϊόντων

Μεγάλα περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών υπάρχουν στον τομέα των βιολογικών αγροτικών προϊόντων προς τη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο, χάρη στην αυξητική τάση της γερμανικής και παγκόσμιας ζήτησής τους. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ημερίδα με θέμα: «Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο χώρο των Λουτρών Λαγκαδά, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την δημιουργία Ελληνογερμανικού Δικτύου Δήμων - Περιφερειών και Πολιτών, ο διευθύνων σύμβουλος της «Naturland», η οποία εκπροσωπεί 5000 βιοκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο, κ. Steffen Resse. 

Όπως είπε ο κ. Resse, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, ύψους 6 δισ. ευρώ το 2011, ποσό το οποίο αναμένεται αυξημένο κατά 10% μέσα στο 2012 και με αυξητική τάση κατά το ίδιο ποσοστό και για το 2013. Η Γερμανία εισάγει το 40% της εγχώριας κατανάλωσής της σε βιολογικά προϊόντα από όλο τον κόσμο (το 60% καλύπτεται από εγχώριες παραγωγές). Η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα στις εξαγωγές βιολογικών προς τη Γερμανία, με την Ιταλία και την Ισπανία να προηγούνται, ενώ υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ελληνικών εξαγωγών για λάδια, κρασιά και άλλα βιολογικά προϊόντα.

«Η παγκόσμια αγορά βιολογικών προϊόντων θα έχει μέσα στο 2012 μια αύξηση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων διατροφής κατά 5%. Η παγκόσμια αγορά βιολογικών ανέρχεται σε 44,5 δισ. δολάρια ετησίως και από αυτά 20 δισ. είναι η αγορά των ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Resse.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας εκπρόσωποι σε διάφορους τομείς της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων από τη Γερμανία διατύπωσαν τις απόψεις τους για ζητήματα τεχνογνωσίας, με βάση την γερμανική εμπειρία, σε εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την ελληνική πλευρά.

«Σημαντικό είναι να ελέγξει η κάθε περιοχή τις δυνατότητες ενός συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο ομαδικά μπορεί να προωθηθεί στις αγορές στο εξωτερικό. Το ομαδικό εξαγωγικό μάρκετινγκ σε συνδυασμό με το χαρακτηρισμό του προϊόντος (Brand name) μπορεί να κάνει τη διαφορά και είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα», τόνισε ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του εκθεσιακού φορέα της πόλης Ντίσελντορφ (Messe Dusseldorf) Πέτρος Μιχελιδάκης.

Την ημερίδα παρακολούθησε και αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου του αδελφοποιημένου, με τον δήμο Λαγκαδά, δήμου Steglitz - Zehlendorf του Βερολίνου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Nobert Kopp, ενώ παρέστη και ο πρόξενος της ΟΔΓ στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Ομπερμάγιερ. Η αντιπροσωπεία του δήμου Steglitz - Zehlendorf θα φιλοξενηθεί στο δήμο Λαγκαδά ως τις έξι του μηνός και θα περιηγηθεί στα αξιοθέατα της περιοχής από τον δήμαρχο Ιωάννη Αναστασιάδη, προκειμένου να διαπιστώσει τις εκπληκτικές δυνατότητες της περιοχής στον ιαματικό τουρισμό, τον οικοτουρισμό, τα ποιοτικά προϊόντα διατροφής, κ.α. Το απόγευμα στις 7.30 στο χώρο της Λουτρόπολης, θα πραγματοποιηθεί η θεμελίωση της «Πλατείας Αδελφοποιήσεων» με την τοποθέτηση τμήματος από τα απομεινάρια του τείχους του Βερολίνου, που έχει φέρει μαζί του ο αδελφοποιημένος δήμος.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Αναστασιάδης τόνισε ότι οι «γέφυρες συνεργασίας» που οικοδομούνται από την αυτοδιοίκηση μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής και την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών που διαθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ