Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου στη Σταυρούπολη Ξάνθης

Το Δασικό Χωριό «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» βρίσκεται στη Σταυρούπολη του Νομού Ξάνθης, στο Δημόσιο Δάσος Δρυμού, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Αποτελείται από δώδεκα ξύλινους κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενους οικίσκους των δύο δωματίων, μεικτού εμβαδού 65τ.μ., με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας.

Κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις από το Δασαρχείο Ξάνθης, το 1991-92 και 2000-01, σε έκταση που παραχωρήθηκε από τη Νομαρχία Ξάνθης, αποσκοπώντας να φέρει πιο κοντά το σύγχρονο άνθρωπο στο δασικό περιβάλλον, αλλά και να δημιουργήσει ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τον Ιούλιο του 2002 άρχισε η λειτουργία του Δασικού Χωριού «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» με φορέα διαχείρισης τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης «ΝΕΣΤΟΣ-ΡΟΔΟΠΗ» του Δήμου Σταυρούπολης, η οποία, συμπληρώνοντας παράλληλα τις υποδομές του, θεώρησε ότι ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να συμβάλλει ως πόλος έλξης στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η βασική πρόσβαση γίνεται από ασφαλτωμένο δρόμο, από τη Ξάνθη, ακολουθώντας τη διαδρομή Σταυρούπολη - Καρυόφυτο - Λειβαδίτη - Δασικό Χωριό. Πρόσβαση υπάρχει επίσης και από τη Δράμα, ακολουθώντας το δρόμο Παρανέστι - Νεοχώρι -Καρυόφυτο –Λειβαδίτη - Δασικό Χωριό, και από την Καβάλα, ακολουθώντας τη διαδρομή: διασταύρωση Χρυσούπολης – Ζαρκαδιά – Κεχρόκαμπος – Σταυρούπολη – Καρυόφυτο – Λειβαδίτη - Δασικό Χωριό.
Ερχόμενοι στο δασικό χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε:

Τον καταρράκτη της περιοχής - ύψους 35 μέτρων - που χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, ακολουθώντας το δασικό μονοπάτι που κατασκεύασε η Δασική Υπηρεσία.
Την κορυφή του Γυφτόκαστρου, με υψόμετρο 1745 μ., και πανοραμική θέα προς τη γειτονική Βουλγαρία. Η πρόσβαση γίνεται από χαραγμένο μονοπάτι μήκους 4 χμ., το οποίο διασχίζει δάση οξιάς και δασικής πεύκης.
Τις αδιατάρακτες συστάδες οξιάς, που αποτελούν διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Την τοξωτή γέφυρα του Λεωνίδα, στο δρόμο προς το Αρκουδόρεμα, σημαντικό κομβικό σημείο στο παρελθόν.
Το κάστρο της Καλύβας, σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, με πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του Νέστου.
Το μακεδονικό τάφο στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Κομνηνών.
Τους μαιανδρισμούς του Νέστου, από τη θέση θέας του οικισμού ΄Ιμερα.
Το λαογραφικό μουσείο Σταυρούπολης, στην έδρα του Δήμου και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας.
Τα γραφικά Πομακοχώρια.
Τους τυρφώνες της περιοχής.
Τέλος, μπορείτε να περιπλανηθείτε στην ευρύτερη ορεινή περιοχή, αν διαθέτετε 4Χ4, μέσα από το πυκνό δίκτυο των δασοδρόμων.
Στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία και κέντρα ψυχαγωγίας, όπου μπορείτε να γευματίσετε και να διασκεδάσετε.

Το Δασικό Χωριό ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ απέχει από τη Σταυρούπολη 35 χμ., από την Ξάνθη 65 χμ., από τη Δράμα 88 χμ., από την Καβάλα 95 χμ. και από τη Θεσσαλονίκη 220 χμ.

Πληροφορίες: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΣΤΟΣ- ΡΟΔΟΠΗ 
Τηλ. 25420 21008 - 25410 63710

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …