Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Κατσαμάκι και η Μαμαλίγκα!

Το Κατσαμάκι και η Μαμαλίγκα!
Γευστικές αναμνήσεις απο τα βάθη της παράδοσης και της κατσαρόλας της Σαρακατσάνας μάνας!!!!!Το Κατσαμάκι, που συνηθιζόταν πάρα πολύ παλαιότερα, τώρα έχει σχεδόν εκλείψει από τα σύγχρονα νοικοκυριά. Ήταν ένα απλό φαγητό φτιαγμένο από καλαμποκάλευρο (ροκίσιο) αλεύρι και νερό.
Για να το παρασκευάσουμε, ζεσταίνουμε πρώτα το νερό, και προτού κοχλάσει, διαλύουμε μέσα του το αλεύρι με λίγο αλατοπίπερο ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό. έπειτα ξαναβάζουμε το κακάβ’ στην πυροστιά για να πάρει ακόμη μία βράση και να δέσει. Το κατσαμάκ’ τρώγετέ είτε ζεστό ως χορταστικός χυλός είτε το απλώνουμε σε ένα ταψί για να στερεοποιηθεί λίγο και να «αρχάνει»
Παλαιότερα συνήθιζαν να σμίγουν μέσα στο κατσαμάκι λίγο λάδι αν τύχαινε σαρακοστή ή λίγο γάλα ή βούτυρο αν αυτό βρισκόταν. Χαρακτηριστική είναι η πληροφορία που παίρνουμε από την αείμνηστη λαογράφο, την Αγγελική Χατζημιχάλη, ότι πολλές φορές όταν τύχαινε και οι τσοπαναραίοι έκαναν κάτι τέτοιο για να «προσφαήσουν» συνέβαινε να μην βρίσκονται κουτάλια όσο και οι άνθρωποι οπότε περίμεναν να τελειώσει κάποιος άλλος για να τους δώσει το κουτάλι του.
Η μαμαλίγκα, είναι, στην ουσία, κατσαμάκ’ το οποίο τσιγάριζαν μαζί με κρεμμύδι και άλλα χόρτα, κυρίως λάπατα και λαχανίθρες, και το οποίο επειδή είχε χάσει τα υγρά του στο τηγάνι ήταν ποιο στεγνό. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ παρόμοιο, βεβαίως με το «μπλάνο».
Για την κουρκούτ’ για τη μαμαλίγκα αναφέρεται και ένας άλλος τρόπος παρασκευής, σύμφωνα με τον οποίο πριν βάλουμε στο νερό το καλαμποκάλευρο βάζουμε λίγο αραιό (αχανο) ζυμάρι από καλό σταρίσιο αλεύρι.
Ως μία ποιο σύγχρονη εκδοχή της παράδοσής, γιατί θα ήταν αρκετά αυθαίρετο να το θεωρήσουμε εξέλιξη, απαντούμε στης βάσεις της σύγχρονης μαγειρικής τα νιόκη, τα οποία παρασκευάζονται από σιμιγδάλι και γάλα, στην κλασική τους μορφή και με άλλα υλικά όπως καλαμποκάλευρο σε ποιο ελεύθερες μορφές. τα νιόκη είτε ψήνονται, είτε μπαίνουν σε τηγάνι με άλλα υλικά για την παρασκευή εδεσμάτων.

Πηγές: La repertoire de la cuisine, A. Escoffier
Σαρακατσάνοι, Εγκυκλοπαιδική Έκδοση, Αγγελική Χατζημιχάλη 

sarakatsanos.net

LamiaTimes.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …