Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταμναγκάθι, το μαγικό χόρτο της Κρητικής γης!

Το σταμναγκάθι

Το μαγικό χόρτο της Κρητικής γης που ευθύνεται για την μακροζωία των Κρητικών από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων, καθώς δεν έλειπε από την κουζίνα και γενικά από το μενού κανενός Κρητικού σπιτιού βάση επιστημονικών ερευνών.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη χαρακτηριστική πικρόγλυκη γεύση καθώς και χαρακτηριστική όψη, ικανό να επιβιώσει σε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο, εμφανίζεται από τις πιο απόκρυφες πλαγιές και σε πετρώδη εδάφη της Κρήτης μέχρι και τις θαλάσσιες ακτογραμμές της, σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Για την συγκομιδή του, χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη και επίπονη προσπάθεια, λόγω της ταξιανθίας του, για την οποία ανταμείβεσαι και με το παραπάνω, την στιγμή που σερβίρεται μπροστά σου. Μπορεί να συνδυαστεί άριστα με διάφορες συνταγές κρατώντας πάντα όμως την ιδιαίτερη γεύση του η όποια το κάνει ξεχωριστό. Γι’ αυτό το λόγο η ζήτησή του είναι αρκετά μεγάλη και μπορεί να το συναντήσετε από το πιο μικρό ταβερνάκι της γειτονίας μέχρι και το πιο πολυτελές εστιατόριο της Ελλάδας και όχι μόνο.

Το όνομά του προέρχεται από τον αγκαθωτό θάμνο που το χαρακτηρίζει και από την παλαιά συνήθεια των Κρητικών να κλείνουν το στόμιο της στάμνας, λόγω της ανάγκης τους για προστασία του δυσεύρετου για την εποχή εκείνη, πόσιμου νερού, από τα ζιζάνια. Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των άγριων ραδικιών και στην επιστημονική του ονομασία λέγεται Cichorium Spinosum.

Πολλές φορές στο παρελθόν ο άνθρωπος προσπάθησε να το καλλιεργήσει, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της δύσκολής και χρονοβόρας διαδικασίας και του υψηλού κόστους.


Πηγή: stamnagkathi.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …