Ελλάδα: «Οινοτουρισμός» μακρινό όνειρο;

Ο οινοτουρισμός είναι μια θεματική μορφή τουρισμού. Είναι από τις κύριες πηγές τουριστικών εσόδων σε οργανωμένες οινοπαραγωγές χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Η.Π.Α, Αργεντινή, Χιλή, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) όπου η υπόθεση της απόλαυσης του κρασιού είναι σημαντικό μέρος του πολιτισμού και της καθημερινότητας.

Στην γειτονική Ιταλία τα ποσά που διακινούνται για οινοτουρισμό σε ένα έτος, ξεπερνούν τα € 2,4δις.
Στην Ισπανία μόνο το οινοποιείο Torres, κοντά στην Βαρκελώνη, φιλοξενεί τον χρόνο περισσότερο από 100.000 επισκέπτες(!), οι οποίοι ξεναγούνται με τρενάκι πληρώνοντας εισιτήριο €1 και εκτός αυτού συνεισφέρουν στα έσοδα της επιχείρησης ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, από τις αγορές στα μαγαζιά με κρασιά, αναμνηστικά κλπ που έχουν αναπτυχθεί στο μέγεθος ενός μικρού mall.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει οργανωμένος οινοτουρισμός, περιμένοντας τους επίσημους ανευθυνουπεύθηνους φορείς και τις ανεπαρκείς τοπικές αυτοδιοικήσεις να οργανώσουν τις δομές.
Στην χώρα μας, στην περίπτωση του οινοτουρισμού η συμβολή της ΕΔΟΑΟ εξαντλήθηκε στη διοργάνωση ομάδων εργασίας «για την βιώσιμη ανάπτυξη του Οινοτουρισμού».
Περάσανε 3,5 τουλάχιστον χρόνια (Απρίλιος 2008) από την διοργάνωση αυτών των περιβόητων ομάδων. Όπως ανακοινώθηκε -τότε- εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα τα οποία θα αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού στο Συνέδριο της Λήμνου. Πιο συγκεκριμένα, διοργανώθηκαν πέντε workshops με θέμα «Οινοτουρισμός & Περιβάλλον – Προστασία & Ανάδειξη Αμπελοοινικού τοπίου», «Οινοτουρισμός & Πολιτισμός», «Οινοτουρισμός & ο ρόλος της Τοπικής αυτοδιοίκησης», «Οινοτουρισμός & Ευρύτερος Τουριστικός ιστός» και «Οινοτουρισμός & Επικοινωνία» στα οποία συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, εικαστικοί, συγγραφείς, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αναπτυξιακών εταιρειών, εκπρόσωποι όλου του φάσματος της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας, δημοσιογράφοι οίνου, συντάκτες γαστρονομίας, ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων, κλπ. Σαν τους εκπρόσωπους και τα συμπεράσματα δεν έχει…

Η μάλλον έχει. Έχει τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της Λήμνου το οποίο πραγματοποιήθηκε με «μεγάλη επιτυχία» -όπως ανακοινώθηκε- στη Λήμνο 6,7 και 8 Ιουνίου του 2008: «Διερεύνηση και συντονισμός για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων από τα Υπουργεία Αγροτ. Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τον οινοτουρισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αναζήτηση χρηματοδότησης ακόμη και μέσω της νέας ΚΟΑ, αναζήτηση συνεργασίας με την ΚΕΔΚΕ και το Δίκτυο των Πόλεων του Κρασιού. Η ΕΔΟΑΟ στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών για τον οινοτουρισμό προτείνει τη σύσταση μόνιμης ομάδας εργασίας σε συνέχεια των workshops και του Συνέδριου και ενεργοποίησης των περιφερειακών οργανώσεων καθώς και τη διεξαγωγή τοπικών συνεδρίων κατ’ εικόνα του Συνεδρίου της Λήμνου».
Πριν ο αλέκτωρ λαλίσει τρις το χρυσάφι έπιασε σκουριά. Κουράστηκαν να τα διατυπώσουν πόσο μάλιστα να τα υλοποιήσουν.

Να μην ξεχάσουμε άλλη μια «μεγάλη επιτυχία» τον Μάρτιο του 2009: την ημερίδα στην Νεμέα με θέμα «Οινοτουρισμός – Εξαγωγές σαν εργαλείο για την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της Κορινθίας» που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας το Επιμελητήριο Κορινθίας , ο Δήμος Νεμέας με τη συνεργασία της Ένωσης Οινοπαραγωγών και Αμπελουργών Νεμέας (ΕΝΟΑΝ). Για ακόμα μια φορά παρέλασαν βολευτές, Νομάρχης, Δήμαρχος, πολιτευτές και κάθε είδος πολιτικάντηδες και αντιπαραγωγικοί θεσμικοί σφουγγοκωλάριοι, φλυαρώντας στην προσπάθεια να εξασκήσουν την αμφίβολη τεχνική της πειθούς για κάτι που σε αυτούς φαντάζει το λιγότερο σαν τη κβαντική θεωρία του Μαξ Πλαν σε πλήρη ανάπτυξη.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω ποια ήταν η ενημέρωση που παρήχαν οι Ενώσεις στα μέλη τους για την απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού-αγροτουρισμός- του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 – 2013, ύψους 20 εκατ. ευρώ που έληξε 11 Νοεμβρίου 2011;
Και πόσοι είναι ενήμεροι για το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής που επιδοτεί επενδύσεις για Εκσυγχρονισμό, συγχώνευση και ίδρυση νέων οινοποιείων; Η μήπως ήταν απασχολημένοι με τη αναζήτηση του καταχραστή υπαλλήλου που υπεξαίρεσε 550.000€ στην Ένωση αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Το σκάνδαλο εκίνησε το 2005 αλλά τον πήραν χαμπάρι πρόσφατα, ενδεικτικό των ταχύτατων αντανακλαστικών που υπάρχουν σε κάποιες Ενώσεις.

Κανένας τέλος πάντων δεν έχει αντιληφθεί ότι στηριζόμαστε σε μεταφυσικές προσδοκίες του ότι το τίποτα μπορεί να γεννήσει ανάπτυξη, προσδοκώντας την μετουσίωση των ενοράσεων σε πραγματικότητα;

Αρριβισμός ή εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα, ή και όλα μαζί, δεν έχει και τόση σημασία.

Η Ελλάδα έχει έναν ιδιόρρυθμο και ανεξάντλητο πλούτο γαστρονομικών και οινικών ερεθισμάτων που χρήζουν εξερεύνησης και μπορούν να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Ενδεικτικό είναι ότι στις εκδηλώσεις «ανοιχτές πόρτες» στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος που γίνονται κάθε χρόνο ένα Σαββατοκύριακο του μήνα Μαΐου, οι επισκέπτες κάθε χρόνο αυξάνονται εντυπωσιακά, ξεπερνώντας τον Μάιο του 2011 τους 8.500, αντίστοιχοι αριθμοί καταγράφονται στις Μεγάλες ημέρες Νεμέας ενώ εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες των οινοποιείων στην Σαντορίνη.
Οινοτουρισμός δεν είναι μόνο η επίσκεψη σε ένα ή περισσότερα οινοποιεία. Ένα ταξίδι οινοτουρισμού, σχεδιάζεται με το κρασί να βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά υπάρχουν και άλλες συναφείς δραστηριότητες να κινούνται γύρω απ΄αυτό.
Πηγή: http://www.krasiagr.com/?p=3282
Νεότερη Παλαιότερη