Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λιαστές ντομάτες

ΥΛΙΚΑ: 

Ντομάτες ώριμες, χονδρό αλάτι, Ηλιέλαιο ή Κραμβέλαιο 

 ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: 

Διαλέγουμε ώριμες, γερές ντομάτες. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά και τις κόβουμε στη μέση. Τις τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα ή καλύτερα σε μια τάβλα, τη μια δίπλα στην άλλη. Τις αλατίζουμε με μπόλικο χονδρό αλάτι, τις σκεπάζουμε με ένα τουλπάνι και τις αφήνουμε στον ήλιο για περίπου 10 μέρες. Κάθε μέρα τις γυρνάμε ώστε να στεγνώσουν κι από τις δυο πλευρές. 
Οι ντομάτες μας ξεραίνονται, ζαρώνουν και λεπταίνουν. Τις αποσύρουμε από τον ήλιο και τις φουρνίζουμε σε χαμηλό φούρνο για 15΄-20΄. Τις περνάμε σε νήμα και τις φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος αλλά χωρίς υγρασία. Επίσης μπορούμε να τις φυλάξουμε σε βάζα προσθέτοντας αρκετή ποσότητα Ηλιελαιου ή Κραμβέλαιου.
Χρησιμοποιήστε τις λιαστές ντομάτες σε διάφορα φαγητά όπως μακαρονάδες, σαλάτες και σε ψωμιά σαν bruschetta. 
H μόνη εποχή που μπορούμε να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες είναι το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι δυνατός.
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ