Λιαστές ντομάτες

ΥΛΙΚΑ: 

Ντομάτες ώριμες, χονδρό αλάτι, Ηλιέλαιο ή Κραμβέλαιο 

 ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: 

Διαλέγουμε ώριμες, γερές ντομάτες. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά και τις κόβουμε στη μέση. Τις τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα ή καλύτερα σε μια τάβλα, τη μια δίπλα στην άλλη. Τις αλατίζουμε με μπόλικο χονδρό αλάτι, τις σκεπάζουμε με ένα τουλπάνι και τις αφήνουμε στον ήλιο για περίπου 10 μέρες. Κάθε μέρα τις γυρνάμε ώστε να στεγνώσουν κι από τις δυο πλευρές. 
Οι ντομάτες μας ξεραίνονται, ζαρώνουν και λεπταίνουν. Τις αποσύρουμε από τον ήλιο και τις φουρνίζουμε σε χαμηλό φούρνο για 15΄-20΄. Τις περνάμε σε νήμα και τις φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος αλλά χωρίς υγρασία. Επίσης μπορούμε να τις φυλάξουμε σε βάζα προσθέτοντας αρκετή ποσότητα Ηλιελαιου ή Κραμβέλαιου.
Χρησιμοποιήστε τις λιαστές ντομάτες σε διάφορα φαγητά όπως μακαρονάδες, σαλάτες και σε ψωμιά σαν bruschetta. 
H μόνη εποχή που μπορούμε να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες είναι το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι δυνατός.




Νεότερη Παλαιότερη