Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δασική απαγορευτική διάταξη βοσκής χοίρων για τον κίνδυνο γενετικής μόλυνσης

Δασική Απαγορευτική Διάταξη Βοσκής Χοίρων εξέδωσε το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος γενετικής μόλυνσης των πληθυσμών του ενδημικού αγριόχοιρου που προκαλείται από την επιμειξία με ήμερους ή ημιάγριους χοίρους όταν συνυπάρχουν, λόγω της ελεύθερης βοσκής, σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με την 1/2014 Δ.Α.Δ. του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, απαγορεύεται η χοιροτροφία:
Α) σε δάση δρυός, δασικές εκτάσεις αείφυλλων πλατύφυλλων και χορτολίβαδων για τα οποία υφίστανται εγκεκριμένα δασοπονικά σχέδια εκμετάλλευσης που δεν επιτρέπουν ρητά την χοιροτροφία και πέραν τούτων
Β) σε δρυοδάση που διαχειρίζονται ως σπερμοφυή,
Γ) σε αναδασωτέες εκτάσεις,
Δ) σε δάση και δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται σε προστατευόμενες περιοχές.
Ε) σε υλοτομημένα πρεμνοφυή δρυοδάση επί μία πενταετία από την έναρξη των υλοτομιών.
Επιτρέπεται η νομαδική χοιροτροφία μόνο σε δάση δρυός και δασικές εκτάσεις αειφύλλων πλατυφύλλων και χορτολίβαδων μετά από συναίνεση του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης σε χοιροτρόφους:
Α) ιδιοκτήτες ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων ως ανωτέρω αναφέρονται, σε χοιροτρόφους που μισθώνουν τη βοσκή των ιδιωτικών ως άνω εκτάσεων και
Β) που μισθώνουν τη βοσκή εκτάσεων του άρθρου 103 του Δασικού Κώδικα από τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και οι εκτάσεις αυτές εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες.
Η επιλογή των εκτάσεων για την χοιροτροφία θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης .
Το κοπάδι των χοίρων δεν θα περιλαμβάνει αγριόχοιρους ή ημίαιμα ζώα και θα βρίσκεται πάντα κατά τη βοσκή του υπό την εποπτεία των χοιροτρόφων.
Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω όρων, θα ανακαλείται η άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων και θα ενημερώνεται η αρμόδια διαχειριστική αρχή, για την περικοπή της επιδότησης. 

Πηγή: dasarxeio.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ