Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο Cinque Accademia del vino στη Λαμία γιορτάζουν με αφρό και φυσαλίδα!

Στο Cinque Accademia del vino στη Λαμία γιορτάζουν με αφρό και φυσαλίδα και υποδέχονται το Domaine Karanika!

Oι μέρες των γιορτών που βρίσκονται προ των πυλών έχουν συνδυαστεί....με αφρό και ...φυσαλίδα,δηλαδή με αφρώδεις οίνους σε ευρύτερο φάσμα.Γιατί μόνο τα κρασιά που παράγονται στην γαλλική Καμπανία μπορούν να φέρουν τον χαρακτηρισμό "σαμπάνια",ενώ τα κρασιά με αφρισμό εκτός αυτής της γεωγραφικής περιοχής χαρακτηρίζονται ως "αφρώδεις οίνοι". Στο Cinque έχουμε την χαρά και την τιμή να καλωσορίσουμε, τους εκλεκτούς και με πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό,αφρώδεις οίνους από το Αμύνταιο,που με πολύ μεράκι και αγάπη επιμελούνται ο Laurens Hartman και η σύζυγός του Annet.
O Λαυρέντης,για όλους εμάς τους φίλους του,με μητέρα από το Βόλο-εξ ου και το επίθετο Καρανίκα που φέρει το οινοποιείο-κυνηγώντας το όνειρό του και το καλό κρασί,εγκατέλειψε την Ολλανδία και εγκαταστάθηκε στη φιλόξενη και γόνιμη για το σταφύλι περιοχή του Αμυνταίου. Εκεί,δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα,στην περιοχή Λεβαία, βρίσκεται ο αμπελώνας των 50 στρεμμάτων βιοδυναμικής καλλιέργειας και το οινοποιείο που είναι χτισμένο σε τρία επίπεδα ώστε το σταφύλι να ακολουθεί την βαρύτητα.
Μεταξύ των κρασιών που παράγει το οινοποιείο Καρανίκα είναι το γνωστό στους φίλους του Cinque ασύρτικο Terra Levea, αλλά και δύο αφρώδεις οίνοι που θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Σάββατο το μεσημέρι,στις 14 του Δεκέμβρη.Η παραγωγή γίνεται με την κλασσική οινοποίηση με δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη(methode traditionelle), από 100% ξινόμαυρο. Ο λευκός αφρώδης οίνος είναι ένας οίνος Blanc de Noir,που σημαίνει ότι από κόκκινο σταφύλι παράγεται λευκό κρασί,έχει κρεμώδη αφρισμό και μακριά επίγευση.Τα αφρώδη κρασιά του κτήματος συμπληρώνει και το ροζέ αφρώδες κρασί,και τα δύο όμως σε περιορισμένο αριθμό φιαλών,τα οποία αριθμούνται και χρονολογούνται χειρόγραφα..Σημειώνουμε ότι ο σημαντικός οινοδημοσιογράφος Tom Stevenson χαρακτήρισε τον αφρώδη του Κτήματος Καρανίκα σαν έναν από τους πολλά υποσχόμενους στο παγκόσμιο στερέωμα! 
Το Σάββατο το μεσημέρι λοιπόν στο Areritivo di vino, o Laurens θα βρίσκεται μαζί μας για να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά του για τις ....φυσαλίδες των κρασιών του!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …