Πειραματικός αμπελώνας για να σωθούν οι τοπικές ποικιλίες!

Πειραματικός αμπελώνας για να σωθούν οι τοπικές ποικιλίες!
Στη δημιουργία αμπελώνα διατήρησης όλων των τοπικών ποικιλιών αμπέλου (οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες) καθώς και των αμερικάνικων υποκειμένων αμπέλου προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» στο πλαίσια του Στρατηγικού της σχεδιασμού. Παράλληλα προχωρά στη δημιουργία ενός πιλοτικού πειραματικού αμπελώνα στη Χερσόνησο.
Τις σχετικές αποφάσεις πήρε το περιφερειακό συμβούλιο που ενέκρινε και τις συμβάσεις με τις οποίες η Περιφέρεια θέλει να συνδράμει και να βοηθήσει τους Κρητικούς αμπελουργούς εξασφαλίζοντάς τους όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.
Η Κρήτη αποτελεί μια χαρακτηριστική πλεονεκτική αμπελουργική περιοχή με σημαντικό αυτόχθονο ποικιλιακό υλικό που διατηρήθηκε διαμέσου των αιώνων μέχρι και σήμερα. Εκτός των αξιόλογων γνωστών ποικιλιών (Σουλτανίνα, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Βηλάνα), που συγκροτούν τους επιχειρηματικούς αμπελώνες και στηρίζουν την παραγωγή οίνων ΟΠΑΠ, υφίστανται διασκορπισμένοι αμπελουργικοί πυρήνες με ποικιλίες σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες ή εντελώς ξεχασμένες.
δείτε εδω
Νεότερη Παλαιότερη