Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πειραματικός αμπελώνας για να σωθούν οι τοπικές ποικιλίες!

Πειραματικός αμπελώνας για να σωθούν οι τοπικές ποικιλίες!
Στη δημιουργία αμπελώνα διατήρησης όλων των τοπικών ποικιλιών αμπέλου (οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες) καθώς και των αμερικάνικων υποκειμένων αμπέλου προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» στο πλαίσια του Στρατηγικού της σχεδιασμού. Παράλληλα προχωρά στη δημιουργία ενός πιλοτικού πειραματικού αμπελώνα στη Χερσόνησο.
Τις σχετικές αποφάσεις πήρε το περιφερειακό συμβούλιο που ενέκρινε και τις συμβάσεις με τις οποίες η Περιφέρεια θέλει να συνδράμει και να βοηθήσει τους Κρητικούς αμπελουργούς εξασφαλίζοντάς τους όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.
Η Κρήτη αποτελεί μια χαρακτηριστική πλεονεκτική αμπελουργική περιοχή με σημαντικό αυτόχθονο ποικιλιακό υλικό που διατηρήθηκε διαμέσου των αιώνων μέχρι και σήμερα. Εκτός των αξιόλογων γνωστών ποικιλιών (Σουλτανίνα, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Βηλάνα), που συγκροτούν τους επιχειρηματικούς αμπελώνες και στηρίζουν την παραγωγή οίνων ΟΠΑΠ, υφίστανται διασκορπισμένοι αμπελουργικοί πυρήνες με ποικιλίες σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες ή εντελώς ξεχασμένες.
δείτε εδω

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …