Φυστικοβούτυρο από τις...Σέρρες

Ταυτισμένο με την αμερικανική διατροφή, το φυστικοβούτυρο δεν υπήρξε ποτέ είδος πρώτης ανάγκης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τη "συνήθεια" αυτή, θέλει να αλλάξει ένας παραγωγός από την Αμμουδιά Σερρών και να αναγάγει το φυστικοβούτυρο σε παραδοσιακό ελληνικό προϊόν. 
Ο Χρήστος Αγριανίδης αντιστέκεται στην κρίση με την οικογενειακή του επιχείρηση στην οποία απασχολούνται εκτός από τον ίδιο, η γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Μάλιστα, για ορισμένους μήνες προσφέρει δουλειά και σε συγχωριανούς του.  Όπως λέει, ο Έλληνας καταναλωτής έχει αγαπήσει το φυστικοβούτυρο λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος μέχρι να το εντάξει στην καθημερινή του διατροφή. 

Το δαιμόνιο του Σερραίου παραγωγού δεν σταματά εδώ. Σύντομα θα λανσάρει στην αγορά δύο νέα προϊόντα. Πρόκειται για το φυστικοβούτυρο με μέλι αλλά και για φυστικοβούτυρο με κομματάκια από φυστίκι. 

fisΜε την παραγωγή του να ξεπερνά τους 700 τόνους, σκέφτεται ακόμα και εξάγει μέρος της ποσότητας που παρασκευάζει. Μάλιστα, όπως τονίζει, το δικό του φυστικοβούτυρο έχει πλεονεκτήματα απέναντι στα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά καθώς αποτελείται αποκλειστικά από φυστικόψυχα και αλάτι και δεν διαθέτει καθόλου trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια).

Το φυστικοβούτυρο στην καθημερινή διατροφή


Σύμφωνα με διατροφολόγους, η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους κλπ, προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες που προσβάλλουν όσους τα αποφεύγουν. 

Η ανάλυση από 9 έρευνες που μελέτησαν τις ιδιότητες των ξηρών καρπών έδειξε ότι συντελούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και των συνολικών επιπέδων της. Έχουν ισχυρή δύναμη ενάντια στον καρκίνο χάρη στην περιεκτικότητα τους σε ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών. Οι ξηροί καρποί και τα έλαια τους, περιέχουν φλαβονοειδή που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αποτελούν βασική πηγή βιταμίνης Ε που μειώνει τη χοληστερόλη. 

Μειώνουν τον κίνδυνο για Πάρκισον. Παρέχουν ελλαγικό οξύ, που εξουδετερώνει καρκινογόνες χημικές ουσίες ίδιες με του καπνού του τσιγάρου, των επεξεργασμένων τροφών ή των κρεάτων, που έχουν ψηθεί στα κάρβουνα.

Νεότερη Παλαιότερη