Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι θρυλικές πηγές του ποταμού Αχέροντα

Οι θρυλικές πηγές του ποταμού Αχέροντα 
Στη Γλυκή της Θεσπρωτίας, ένα ιστορικό χωριό του Σουλίου και 2 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά, μέσα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο, συναντάμε τις πηγές του θρυλικού Αχέροντα ποταμού. 
Ο Αχέρων είναι ο ποταμός χωρίς χαρά, ο ποταμός της θλίψης, από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη, τη θλίψη του θανάτου, καθώς στην αρχαιότητα υπήρχε η πεποίθηση πως ο Αχέροντας ήταν ο ποταμός που διέσχιζαν οι ψυχές στο μακρινό, τελευταίο τους ταξίδι από την Αχερουσία λίμνη προς το βασίλειο του Άδη.
Ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον βαρκάρη Χάροντα, γιο του Ερέβους και της Νύκτας, στον οποίο εκείνες και έπρεπε να πληρώσουν τον οβολό τους για τη μεταφορά, πράγμα που όπως αναφέρει ο Λουκιανός, μόνο ο Μένιππος απέφυγε!
Στη δαντελωτή πορεία του ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους Πυριφλεγέθοντα, τον πύρινο ποταμό και Κωκυτό, τον ποταμό του θρήνου, κοντά στο αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος των Ιωαννίνων, άλλες από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς, όμως σημαντικές πηγές του ποταμού είναι αυτές του χωριού Βουβοπόταμος κοντά στη Γλυκή.
Εκεί, μέσα σε ένα μαγικό τοπίο κοντά στη χαράδρα του Αχέροντα, αναβλύζουν παντού τα νερά του ποταμού, από βράχους, ρίζες δέντρων και εκατοντάδες υπόγειες πηγές. Το θαυμαστό τοπίο, μέσα σε πυκνή καταπράσινη βλάστηση, διασχίζουν τα γαλαζοπράσινα νερά του Αχέροντα, που σε μαγεύουν με την ορμή και την κρυστάλλινη καθαρότητά τους! 
Μια πηγή από κείνες στην Γλυκή, η ιστορία μας λέει πως ήταν καταραμένη και το νερό της δεν πινόταν καθώς ήταν πολύ πικρό, όμως ο Άγιος Δονάτος, σκότωσε το τερατώδες φίδι που την φαρμάκωνε και εξόρκισε το κακό με αποτέλεσμα η πηγή να ξαναβγάλει γλυκό και καθαρό νερό.
Αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή αν σας φέρει ο δρόμος κοντά, καθώς εκτός από την μαγική βόλτα και πεζοπορία των δύο περίπου χιλιομέτρων των πηγών, έχετε  τη δυνατότητα να επιδοθείτε σε extreme sports όπως ράφτινγκ, κανό και ιππασία με αλογάκια της Πίνδου, αλλά και μικρά πόνυ, επίσης να γευτείτε τοπικά εδέσματα στις παραποτάμιες ταβέρνες της περιοχής ως τη γέφυρα της «Σκάλας Τζαβέλαινας».

Για το LamiaTimes.gr
Δημήτρης Β. Καρέλης

Copyright © Photos
Περισσότερες εικόνες ΕΔΩ: http://www.lamiatimes.gr/2013/08/blog-post_2.html
-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …