Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνωριμία με τον Εγκέλαδο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Γνωριμία με τον Εγκέλαδο!

Προσομοίωση ισχυρών σεισμών
στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου
Μια ΝΕΑ δραστηριότητα στα θέματα ευαισθητοποίησης και προετοιμασίας από τους σεισμούς για όλες τις ηλικίες επισκεπτών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RACCE                               
Μια νέα δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του και στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα μείωσης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου, εγκαινιάζει από την 1η Ιουλίου 2012 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Στην πρωτότυπη αυτή δραστηριότητα που οργανώθηκε με τη συνεργασία με πέντε εταίρους από Ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του προγράμματος RACCE περιλαμβάνεται η προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο τους οποίους έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδική παρουσίαση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η σεισμική τράπεζα για την κατανόηση του φαινόμενου του σεισμού και την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί δεκάδες καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η εκμάθηση τρόπων προφύλαξης είναι εξαιρετικά σημαντική. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική τράπεζα είναι να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η ΓΝΩΣΗ είναι η καλύτερη μέθοδος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τους σεισμούς.
Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.α.
Η λειτουργία της σεισμικής τράπεζας στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, δίνει μια νέα δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επισκεπτών του και ιδιαίτερα των νέων, την οποία μέχρι σήμερα παρείχαν μόνο τα μεγάλα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 22530-54434 και 22510-47033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …