Γνωριμία με τον Εγκέλαδο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Γνωριμία με τον Εγκέλαδο!

Προσομοίωση ισχυρών σεισμών
στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου
Μια ΝΕΑ δραστηριότητα στα θέματα ευαισθητοποίησης και προετοιμασίας από τους σεισμούς για όλες τις ηλικίες επισκεπτών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RACCE                               
Μια νέα δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του και στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα μείωσης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου, εγκαινιάζει από την 1η Ιουλίου 2012 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Στην πρωτότυπη αυτή δραστηριότητα που οργανώθηκε με τη συνεργασία με πέντε εταίρους από Ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του προγράμματος RACCE περιλαμβάνεται η προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο τους οποίους έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδική παρουσίαση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η σεισμική τράπεζα για την κατανόηση του φαινόμενου του σεισμού και την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί δεκάδες καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η εκμάθηση τρόπων προφύλαξης είναι εξαιρετικά σημαντική. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική τράπεζα είναι να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η ΓΝΩΣΗ είναι η καλύτερη μέθοδος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τους σεισμούς.
Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.α.
Η λειτουργία της σεισμικής τράπεζας στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, δίνει μια νέα δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επισκεπτών του και ιδιαίτερα των νέων, την οποία μέχρι σήμερα παρείχαν μόνο τα μεγάλα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 22530-54434 και 22510-47033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

-->
Νεότερη Παλαιότερη