Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο τυπογραφείο η ιστορία της βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού!


Μέρος του τείχους των αρχαίων Ξυνιών

Άποψη των τειχών της Αρχαίας πόλεως των Θαυμακών, στο Δομοκό
Μετά από δεκαετή προσπάθεια, το πόνημα του Δημήτρη Καρέλη για την ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού μπήκε στο τυπογραφείο! Το βιβλίο-λεύκωμα, με τίτλο-έκπληξη, θα κυκλοφορήσει το Πάσχα και η πιθανότερη ημερομηνία παρουσίασης είναι η Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου, στο Δομοκό.
Στις κοντά 400 σελίδες του περιλαμβάνει όλη την ιστορία της περιοχής της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού, από την προϊστορία, την αρχαιότητα, τους Ρωμαϊκούς – Βυζαντινούς χρόνους, την Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία, τους απελευθερωτικούς αγώνες, τον ατυχή πόλεμο του "Μαύρου" 1897, ως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την σύγχρονη ιστορία. Υπάρχει ακόμη εκτενής αναφορά σε όλες τις αρχαίες πόλεις και ακροπόλεις της περιοχής, με αντίστοιχες φωτογραφίες.
Επίσης σύντομο ή μεγαλύτερο ιστορικό για όλες τις κοινότητες του Δήμου Δομοκού και των όμορων, πιο κοντινών μας χωριών, τους διατελέσαντες Δημάρχους και βουλευτές της περιοχής, σημαντικές προσωπικότητες καταγόμενες από τον τόπο μας, την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και πάρα πολλά ακόμη στοιχεία.
 Για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια και το βιβλίο του Θεόδωρου Καρατζά,  η ιστορία της περιοχής Δομοκού βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα βιβλίο, και είναι προσιτή σε όλους όσους αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον γνωρίσουν καλύτερα.
Η εργασία βασίστηκε σε πάνω από 170 γραπτές πηγές, και 50 διαδικτυακές σελίδες, αλλά και αφηγήσεις, περιέχει δε μερικές από τις πιο σπάνιες φωτογραφίες του Δομοκού και της περιοχής. Επειδή η ιστορική έρευνα δεν τελειώνει ποτέ, ο συγγραφέας αποφάσισε να εκδώσει το πόνημα, επιφυλασσόμενος σε μελλοντικές προσθήκες, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει αρχικά σε λίγα σχετικά αντίτυπα, γι αυτό και όσοι επιθυμούν να το αποκτήσουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν στο e-mail: info@karelisdimitris.com, ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στέλνοντας το μήνυμά τους στην φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ.

Με τις ευχές όλων μας, στο συγγραφέα και το βιβλίο, έπονται περισσότερα!!!

LamiaTimes.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …