Ελληνική μπύρα ΝΗΣΟΣ!

Η μικροζυθοποιία των Κυκλάδων! 
Ελληνική μπύρα ΝΗΣΟΣ! 
4 δυναμικές προσωπικότητες με ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και αγάπη για την Τήνο, η Μάγια Τσόκλη, ο Αλέξανδρος Κουρής, η Ελίνα Δάλλα και ο Κωστής Δάλλας δημιούργησαν την 1η μικροζυθοποιεία του νησιού. Καρπός αυτής της προσπάθειας η μπύρα ΝΗΣΟΣ. Πίστη τους: «η επιχειρηματικότητα και η παραγωγή ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων είναι οι μόνες υγιείς διέξοδοι ανάπτυξης για τη χώρα και τα νησιά μας μέσα από την ανάδειξη του τοπικού στοιχείου», επισημαίνει η κ. Τσόκλη. «Η αποκατάσταση της τοπικότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια δεν είναι απλά προϋπόθεση βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι θέμα προσωπικής υπερηφάνειας και κύρους για καθέναν από εμάς τους σύγχρονους Έλληνες», υπερθεματίζει ο κ. Κουρής.

Συνέντευξη της κ. Τσόκλη στο GoodNews

Πείτε μας λίγα λόγια για την «ομάδα των 4ων» σας; Πως δέσατε και προέκυψε η «Μπύρα Νήσος»; 

Μας έδεσε πρώτα η αγάπη μας για τις Κυκλάδες, η φιλία και η αλληλεκτίμηση. Όταν βρισκόμασταν όλοι μαζί, συχνά ψάχναμε  μια καλή «δικαιολογία» ώστε να ερχόμαστε πιο συχνά στο νησί και επιθυμούσαμε να συνδυάσουμε μια παραγωγική δραστηριότητα με τον  τόπο  που αγαπάμε. Όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της  ζυθοποιίας, νιώσαμε αμέσως ότι αποτελούσε την προφανή απάντηση στην αναζήτησή μας και ότι οφείλαμε να την κάνουμε πραγματικότητα. Όλοι είχαμε να συμβάλουμε στην ιδέα. 

Πρώτα ο Αλέξανδρος Κουρής, άνθρωπος του marketing και της επικοινωνίας που έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με την έννοια της αύξησης της Αξίας ενός Τόπου μέσω της δημόσιας εικόνας του -και κατ’ επέκταση ευημερίας και ποιότητας ζωής για τους κατοίκους του-, για να καταλήξει ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος δεν είναι άλλος από τη σύγχρονη προσφορά προϊόντων και εμπειριών.

Η Ελίνα και ο Κωστής Δάλλας είναι άνθρωποι του Πολιτισμού και της δημιουργίας. Γνώρισαν την Τήνο τελευταία, και  την αγάπησαν τόσο που αγόρασαν ένα πέτρινο ερειπωμένο σπίτι στο χωριό Υστέρνια, και το αναπαλαίωσαν. Παρ’ότι επαγγελματικοί λόγοι τους ανάγκασαν να μετοικήσουν εκτός Ελλάδας για λίγο καιρό, ένιωσαν υποχρέωσή τους –όπως όλοι μας εξάλλου- να προσφέρουν με όλους τους τρόπους στην οικονομία του τόπου που αγαπάνε. 
Εγώ είμαι η πιο «παλιά» στο νησί.  Με την οικογένειά μου ανακαλύψαμε την Τήνο και μας υιοθέτησε, πριν από 20 χρόνια περίπου, και έκτοτε της είμαστε πιστοί και ευγνώμονες. Συγχρόνως, συμμετέχουμε ενεργά στην πολιτιστική ζωή της Τήνου, τόσο μέσω του Μουσείου Τσόκλη και των προγραμμάτων του, όσο και μέσω των παραστάσεων που οργανώνουμε στο Θέατρο στον Κουμάρο. Αν κάτι έμαθα από τα επαγγελματικά μου ταξίδια είναι ότι πέρα από την φυσική του ομορφιά, κάθε τόπος έχει ανάγκη από ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά για να διαφοροποιηθεί και να αναπτυχθεί. Η περιπέτεια της ΝΗΣΟΣ μου δίνει την ευκαιρία από τη θεωρία να περάσω στη πράξη.

Αυτή είναι η παρέα των τεσσάρων, που πλαισιώνονται όμως σ’αυτή τους την περιπέτεια από 2 σπουδαίους συνεργάτες που ουσιαστικά θα «τρέξουν» την μικροζυθοποιία στη Τήνο: τον Σταύρο Λαδά και τη Λήδα Νταφούλη που πίστεψαν στο εγχείρημα και αποφάσισαν να αλλάξουν ζωή!  

Πως αποφασίσατε, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να ξεκινήσετε αυτήν τη προσπάθεια; Δεν φοβηθήκατε το ρίσκο; 

Εμείς, αντίθετα με τις τρέχουσες αντιλήψεις, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο ρίσκο στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε είναι η παθητικότητα και η αδρανοποίηση. Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα και η παραγωγή ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων είναι οι μόνες υγιείς διέξοδοι ανάπτυξης για τη χώρα και τα νησιά μας.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις δυνάμεις μας σε έναν τόπο και ένα προϊόν που μας εμπνέουν: Τις Κυκλάδες, την Τήνο και τη Μπύρα ΝΗΣΟΣ.

Γιατί αποφασίσατε το προϊόν σας να είναι η μπύρα; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της; 

Η μπύρα είναι το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στον κόσμο. Είναι δε πλήρως ενσωματωμένη στον Κυκλαδίτικο τρόπο ζωής. Ταιριάζει με το περιβάλλον, με τη διάθεση, με τις συνήθειες, με τις γεύσεις των Κυκλάδων. Παρ’όλα αυτά, το προϊόν αυτό, εκπροσωπείται στα νησιά μας κυρίως από διεθνή προϊόντα, ζημιώνοντας έτσι όχι μόνον οικονομικά, αλλά κυρίως πολιτιστικά το Αρχιπέλαγος. Η σκέψη μας λοιπόν ήταν ότι μία μπύρα κυκλαδίτικη, όπως το κρασί και το φαγητό θα μπορούσε να γίνει μέρος της ταυτότητάς του τόπου, να λειτουργήσει ως πρεσβευτής, να μετατραπεί με αυτό τον τρόπο, σε πολύτιμο πολιτιστικό αγαθό που θα προσφέρει χαρά στους ουρανίσκους των Κυκλαδιτών και την ίδια στιγμή επιπλέον Αξία στην Εικόνα των Κυκλάδων.

Με τη μπύρα ΝΗΣΟΣ επιδιώκουμε να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό από τις μπύρες της βιομηχανικής παραγωγής. Μια μπύρα ελληνική, μικρής παραγωγής, γεμάτη άρωμα και γεύση που παράγεται με αγάπη και προσήλωση στην ποιότητα. Το ζυθοποιείο, στεγασμένο σ’ ένα παλαιό πέτρινο κτίριο κοντά στη χώρα της Τήνου με θέα στη Μύκονο τη Δήλο και τη Ρήνεια πρόκειται να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης για τους απανταχού φίλους της μπύρας. 

Θα παροτρύνατε να στραφούν και άλλοι στην παραγωγή ελληνικών τοπικών προϊόντων ή  είναι ένας «δύσκολος δρόμος» στις μέρες μας;

Προφανώς και θα παροτρύναμε και άλλους να στραφούν προς την παραγωγή και  ευτυχώς τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε να αναδεικνύονται ποιοτικές τοπικές παραγωγές με τολμηρές κινήσεις σ’όλη την επικράτεια.

Πιστεύετε ότι η κίνησή σας μπορεί να φέρει GoodNews για την τοπική κοινωνία και ίσως και την Ελλάδα;

Η κίνηση μας έχει ήδη φέρει το χαμόγελο στην τοπική κοινωνία και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για εμάς. Διεθνώς έχουμε πολλά παραδείγματα  όπου μικροζυθοποιεία δημιουργούν Υπεραξία για πόλεις ολόκληρες!

Από την αρχή, όλοι μας πιστέψαμε σε μία παραγωγική δραστηριότητα, στην νησιοτικότητα όχι ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία. Είδαμε τον ευλογημένο τόπο των Κυκλάδων και του Αιγαίου, σημείο αναφοράς όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες αλλά και για τους πολλούς ξένους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας το καλοκαίρι, ως ένα διαβατήριο δημιουργικότητας και χαράς. Καρδιά της προσπάθειάς μας, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Τήνος, ένα νησί που μιλάει στη ψυχή όλων μας. 

Ξεκινάμε με πάθος και τη φιλοδοξία να γίνουμε πρότυπο, τόσο ως προϊόν τοπικής παραγωγής, όσο και ως παράδειγμα περιφερειακής παραγωγικής επιχείρησης που θα προσθέσει Αξία στη περιοχή. Θέλουμε τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο ως ένα κρίκο μιας όλο και μεγαλύτερης αλυσίδας δημιουργίας αξίας με έναν μεγάλο αριθμό τοπικών και όχι μόνο, επιχειρήσεων να μοιράζονται το εμπορικό όφελος.

Νεότερη Παλαιότερη