Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αφιέρωμα στην Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα


Η Λίμνη Πλαστήρα είναι το στολίδι του νομού Καρδίτσας. Βρίσκεται στο Δήμο Πλαστήρα 25χλμ. δυτικά του νομού Καρδίτσας σε υψόμετρο 1000μ. Δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Μέγδοβα, παραπόταμο του Αχελώου, και πήρε το όνομά της από τον Νικόλαο Πλαστήρα, ένα μεγάλο πατριώτη και οραματιστή της εποχής εκείνης. Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας εμπνεύστηκε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο το 1925. Στάθηκε στην άκρη του ποταμού, όπου σήμερα είναι το φράγμα και οραματίστηκε αυτήν την περιοχή σαν μια τεράστια τεχνητή λίμνη. 
Το 1959, 6 χρόνια μετά το θάνατό του, το όραμά του έγινε πραγματικότητα, εφοδιάζοντας με νερό τα «διψασμένα» χωριά της Καρδίτσας και προσφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων κιλοβατώρων. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στην Ελλάδα και αποτελεί πηγή ζωής για όλη την Καρδίτσα. Από την λίμνη υδρεύεται η πόλη της Καρδίτσας και δεκάδες κοινότητες, ενώ το καλοκαίρι τα νερά της φθάνουν μέχρι τα χωράφια της Λάρισας. Το τοπίο είναι μαγευτικό καθώς η πανέμορφη λίμνη με το βαθύ γαλάζιο αγκαλιάζεται από ψηλά και κατάφυτα βουνά και πυκνά δάση. 
 Η περιοχή θεωρείται "παράδεισος" για κάθε φυσιολάτρη και προσφέρει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού ορειβασία, ψάρεμα, περιπάτους στο δάσος, κολύμπι και κυνήγι. Αναμφισβήτητα η ανεπανάληπτη εμπειρία θα αποζημιώσει κάθε επισκέπτη. H Λίμνη Πλαστήρα απέχει 340χλμ, από την Αθήνα και 230χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μετά την πόλη της Καρδίτσας ακολουθείτε τη σήμανση και στα 25χλμ θα συναντήσετε το πρώτο χωριό της Λίμνης ο Μεσενικόλας, ένα γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 700μ. Το Μορφοβούνι είναι το χωριό Νικόλαου Πλαστήρα και έχει υψόμετρο 800μ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Καρδίτσας και της Λίμνης Πλαστήρα. Το Κρυονέρι με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και πεζοπορικά μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος με τα έλατα, τους δρυς, τις καστανιές. Τα Καλύβια Πεζούλας είναι ένα χωριό τουριστικά αναπτυγμένο με οργανωμένες παραλίες στις ακτές της λίμνης. Η Φυλακτή έχει 1200μ υψόμετρο και θέα στο ελατόδασος. 
 Το ένδοξο Νεοχώρι, πρωτεύουσα των Αγράφων τον 16 ο και 17 ο αιώνα, ακόμη διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στο Νεοχώρι αξίζει να επισκεφτείτε το Βοτανικό κήπο που φιλοξενεί φυτά του οικοσυστήματος της περιοχής. Το Μοσχάτο είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικά χωριά με μια μικρή πέτρινη γέφυρα και ένα καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία. Θα συναντήσετε επίσης τα χωριά Μούχα, Καστανιά, Λαμπερό και Άγιος Αθανάσιος. 
 Η περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι άριστη επιλογή για πολλές δραστηριότητες όπως πεζοπορία ανάμεσα σε έλατα, βελανιδιές, πλατάνια και καστανιές, κωπηλασία με κανό στη λίμνη, ιππασία, ποδηλασία και διαδρομές με jeeps 4 x 4. Απολαύστε όλη τη διαδρομή γύρω από τη λίμνη και θαυμάστε την ονειρική εικόνα που συνθέτει η φύση όλο το χρόνο!!!

http://www.web-greece.gr/

-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ