Αφιέρωμα στα Καλάβρυτα, Αχαία


Τα Καλάβρυτα είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Αχαΐας και είναι χτισμένη σε ύψος 756 μέτρων ακριβώς στο σημείο του αρχαίου Κύναιθα. Τα Καλάβρυτα βρίσκονται 77 χλμ. νοτιοανατολικά της Πάτρας και προκειμένου να φθάσετε εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε τις διαδρομές από Χαλανδρίτσα ή από Διακοπτό ή να προτιμήσετε τη θαυμάσια διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο.Τα Καλάβρυτα είναι μια ορεινή πόλη, που απέχει μόλις μια ώρα από τις θαυμάσιες παραλίες του Κορινθιακού, δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει στις διακοπές του βουνό και θάλασσα. Στα Καλάβρυτα υπάρχει ένα πλήθος από ξενοδοχεία και ξενώνες, καφετέριες, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του όλο και αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος. Ο επισκέπτης στα Καλάβρυτα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί σημαντικά αρχαιολογικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία όπως τον Αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Λουσών, τον Τόπο Θυσίας των Καλαβρυτινών με το γλυπτό της Καλαβρυτινής Μάνας, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το παλάτι της Παλαολογινας. την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, την Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου, την Ιερά Μονή Μακελλαριάς, την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας και άλλα μικρά και μεγάλα μνημεία που φανερώνουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Ο Αρχαιολογικό Χώρος Αρχαίων Λουσών βρίσκεται κοντά στο χωριό Λουσικό του Δήμου Κλαβρύτων. Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει φέρει στο φως τη σπουδαία αρκαδική πόλη Λουσοί, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται. Ήδη έχουν ανασκαφεί ο ναός της Αρτέμιδος Ημερησίας, κτίσμα του 3ου π.Χ. αιώνα, η αγορά της πόλης και αρκετές ιδιωτικές οικίες. Ο Τόπος Θυσίας, ένα από τα ιδιαίτερα μνημεία της πόλης, βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, 500 μέτρα από το κέντρο, στο λόφο του Καπή προς το Χιονοδρομικό Κέντρο. 
 Εκεί, στο λόφο του Καπή στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν όλοι οι άνδρες της περιοχής από 14 χρονών και πάνω, από τους Γερμανούς κατακτητές.
Σήμερα, πάνω στο λόφο βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων ενώ στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων. Παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, έμβλημα του Δήμου που φιλοτέχνησε η τότε σπουδάστρια της σχολής Καλών Τεχνών Άννα Βαφεία. Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης καταλήγει η πένθιμη πομπή στον Τόπο Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων. Το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ένα από τα πλέον ιστορικά Μνημεία των Καλαβρύτων, ένας ιστορικός και μαρτυρικός χώρος που συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Το παλάτι της Παλαιλογινας είναι ένα σπάνιας ομορφιάς οικοδόμημα του 15ου αιώνα, βρίσκεται μέσα στα Καλάβρυτα επί της οδού Αγίου Αλεξίου, έχει αναστηλωθεί στην πρωταρχική του μορφή και μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της ένδοξης οικογένειας των Παλαιολόγων.
 Το Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα και ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από έναν ερημίτη. Κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1585 και το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. Αργότερα επαναοικοδομήθηκε στη σημερινή του θέση και μορφή. Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες αγίων. Επίσης, ανάμεσα στα ιερά κειμήλια είναι η κάρα του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, που γιορτάζει στις 17 Μαρτίου. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων κλπ. Επιπλέον, πολύ σημαντικά είναι τα 3.000 έντυπα που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της Μονής από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται από το 1502.
 Το Μέγα Σπήλαιο: Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων – Πούντας – Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών και είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε ύψος 924 μέτρων. Χτίστηκε το 362 από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς, Συμεών και Θεόδωρο οι οποίοι είδαν ξεχωριστά ο καθένας μια οπτασία με την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την ιερή εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Οι τοίχοι της εκκλησίας στο μοναστήρι καλύπτονται με νωπογραφίες από το 1653. Επίσης εκεί φυλάσσονται και χειρόγραφα Ευαγγέλια και άμφια.
Η Ιερά Μονή κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα, απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί του Δήμου Καλαβρύτων και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Χτίστηκε από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο το 532 μ.Χ., για να εξιλεωθεί από τη σφαγή κατά την περίφημη «Στάση του Νίκα» στην Κωνσταντινούπολη. Στο μέσο του μοναστηριού είναι χτισμένος ο ναός της Παναγίας, βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, πάνω στο οποίο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Είναι έργο βυζαντινής εποχής που θαυμάζεται από όλους, γιατί όπου κι αν σταθεί ο προσκυνητής τα μάτια Της είναι γυρισμένα προς αυτόν. Ο πολυτιμότερος θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το κιούπι με το θαυματουργό λάδι. Επίσης καρυοφύλλια, γιαταγάνια, κουμπούρες των οπλαρχηγών και παλικαριών της ξακουστής μάχης της Καυκαριάς, με τα οποία κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ το 1827 και στολές των αγωνιστών του 1821. Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας βρίσκεται πάνω από το χωριό Βλασία, στην κορυφή ενός κατάφυτου βουνού, που σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. από ένα μοναχό που ήρθε από το Άγιο Όρος. Η Μονή τρεις φορές καήκε και τρεις φορές ξαναχτίστηκε. Τελευταία ανακαίνιση στο καθολικό της έγινε το 1892. Στο παρελθόν είχε φτάσει να έχει περίπου 100 μοναχούς για να καταλήξει σήμερα εντελώς έρημη. Από το πλάτωμα της μονής η θέα είναι μοναδική αφού φαίνονται οι κορυφές του Ερύμανθου και η κοιλάδα του Σελινούντα
Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιώτισσας βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιόμετρων από την πόλη των Καλαβρύτων, στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης. Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας έχει σχηματιστεί μέσα στην κουφάλα ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης. Το πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ., στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Ο ναός γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων μεταξύ άλλων έχει επίσης να επιδείξει τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και μοναδικά έργα τέχνης που τα δημιούργησε η φύση και τα προσφέρει απλόχερα στον άνθρωπο: Φαράγγι του Βουραικού-Οδοντωτός.

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η πανέμορφη διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο του φαραγγιού είναι το μικρό τρενάκι που το διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη. Η κατασκευή του οδοντωτού σιδηροδρόμου αποφασίστηκε επί Τρικουπικής διακυβέρνησης, στα πλαίσια του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τη σιδηροδρομική σύνδεση όλης της Ελλάδας. Το έργο τελείωσε το 1895 και τα εγκαίνια έγιναν την επόμενη χρονιά με την συμμετοχή του τότε βασιλιά. Η πρώτη μηχανή ήταν ατμοκίνητη και σε κάθε στάση υπήρχαν υδατόπυργοι για την αναπλήρωση του νερού. Το Διακοπτό απέχει από τα Καλάβρυτα 22 χιλιόμετρα ενώ η διαδρομή διαρκεί μια ώρα.
Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι’ αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει το τρενάκι από το επίπεδο της θάλασσας στα Καλάβρυτα που έχουν υψόμετρο 750 μέτρα. Οι γραμμές έχουν πλάτος 0,75 μ. και είναι οι μικρότερες σε πλάτος γραμμές της Ευρώπης. Ο Οδοντωτός προσφέρει στους επιβάτες του μια μαγευτική διαδρομή με κατάφυτα τοπία, επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς και καταρράκτες συνεχίζονταςι στο πιο στενό σημείο της διαδρομής που λέγεται “Πόρτες” όπου το τρενάκι περνάει μέσα από σήραγγα.
 Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει ένα μονοπάτι που παλαιότερα το χρησημοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής, σήμερα έχει σηματοδοτηθεί με τα σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα διαρκεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες. Κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Μαΐου διοργανώνεται από το Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων, το Πανελλήνιο Πέρασμα με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων. Μετά από ένα χρόνο διακοπής των δρομολογίων του οδοντωτού λόγω εργασιών ανακαίνισης και αντικατάστασης των σιδηροτροχιών επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2004.

Το Σπήλαιο Λιμνών βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών-Καλαβρύτων-Κλειτορίας-Τριπόλεως. Απέχει περίπου 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων,, 9χλμ από την Κλειτορία και 60 χλμ. από την Τρίπολη. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, που προσφέρει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς.
Διαθέτει αλλεπάλληλες κλιμακωτές, σε τρείς ορόφους λίμνες και αυτό το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες. Στον κάτω όροφο του Σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Είναι μια παλιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μέτρων. Το Χειμώνα τα χιόνια λιώνουν και το Σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένα τμήμα του ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι 4 μέτρα.
Το υπόλοιπο Σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε δεκατρείς λίμνες. Το αξιοποιημένο μήκος του Σπηλαίου, που είναι επισκέψιμο, είναι 500μ. Τα Ύδατα Στυγός βρίσκονται στην επιβλητική, βραχώδη Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός και σε υψόμετρο 2.100μ. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης σχηματίζεται από την πτώση νερών από 200 περίπου μ. και χύνονται στον ποταμό Κράθι. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τα νερά της Στύγας φρουρούσαν τον Άδη και τρομοκρατούσαν θεούς και θνητούς που ορκίζονταν ψέματα.
 Το κλήμα του Παυσανία βρίσκεται πάνω στο δρόμο Κλειτορίας-Τρίπολης, στο Χάνι Κοτσιολέτη του οικισμού Σελλά, δέκα χιλιόμετρα από την Κλειτορία. Τρεις εντυπωσιακά υπερμεγέθεις κορμοί αναρριχώνται στα υπεραιωνόβια πουρνάρια, δίπλα στο παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το κλήμα έλαβε την ονομασία αυτή γιατί το επισκέφθηκε ο Παυσανίας. Εικάζεται ότι η ηλικία του Κλήματος ξεπερνά τα 3000 χρόνοια βάσει ενός Μύθου, ενώ η κληματαριά έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.
 Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται 14χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, είναι πολύ καλά οργανωμένο και δέχεται κάθε χρόνο 100.000 επισκέπτες και στην πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων σκιέρ. Το χιονοδρομικό διαθέτει άνετους χώρους για παάρκινκ, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι (με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο) καθώς και δύο σχολές σκι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεγάλο ξύλινο, φινλανδικό σαλέ των 1.200 τ.μ. Βρίσκεται δίπλα στο πάρκινγκ και διαθέτει κατάστημα γρήγορου φαγητού και άρτια εξοπλισμένη καφετέρια.
 Επίσης, διαθέτει ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων 700 τ.μ., στη θέση Βαθιά Λάκκα, με καντίνα, κοινόχρηστους χώρους για την εξυπηρέτηση των χιονοδρόμων, τουαλέτες και πάρκινγκ για τους χιονοστρωτήρες. Οι δρόμοι εκχιονίζονται επί 24ώρου βάσεως από τρία εκχιονιστικά, ενώ πέντε χιονοστρωτήρες αναλαμβάνουν κάθε βράδυ την προετοιμασία των πιστών. Το χιονοδρομικό διαθέτει συνολικά επτά αναβατήρες: ένα τριθέσιο εναέριο, ένα διθέσιο εναέριο και πέντε συρόμενους. Οι πίστες του κέντρου είναι δώδεκα, έχουν συνολικό μήκος 20 χλμ. και περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας.-->
Νεότερη Παλαιότερη