Ο Αλμυρός

Η πόλη του Αλμυρού είναι μια σύγχρονη πόλη, χτισμένη στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας γνωστής με το όνομα «Κρόκιο Πεδίο», η οποία διασχίζεται από χείμαρρους.

Η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αχαΐα Φθιώτις. Έχει πλούσια μυθολογία (βασιλιάς Αθάμας, Φρίξος και Έλλη, Αχιλλέας και Μυρμιδόνες) και πλούσιο ιστορικό παρελθόν (Άλος, Ίτων, Φυλάκη) από τους Νεολιθικούς χρόνους ως σήμερα.

Η πρώτη αρχή της ιστορίας του Αλμυρού πρέπει να αναζητηθεί στην αρχαία Άλο, κοντά στη σημερινή Κεφάλωση (περίπου 10 χλμ. από τον Αλμυρό).

Η Άλος ήταν σημαντική και πολυάνθρωπη πόλη γνωστή για το λιμάνι της και το ρόλο της στους Περσικούς πολέμους.

Μετά τη Βυζαντινή εποχή, για λόγους κυρίως πειρατικών επιδρομών, η πόλη χτίστηκε στη σημερινή θέση. Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα οικογένειες από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία

Μετά την απελευθέρωση από τα στρατεύματα κατοχής άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά. Από το σεισμό το 1980 ο Αλμυρός ανοικοδομήθηκε ριζικά και πήρε τη σημερινή του μορφή.

Ο Αλμυρός αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο του Νομού Μαγνησίας , ενώ εξελίσσεται και σε κέντρο αγροτουρισμού για την περιοχή. Ο Αλμυρός έχει τον αρχαιότερο γεωργικό συνεταιρισμό της Ελλάδας.

Στον εύφορο κάμπο του Αλμυρού καλλιεργούνται σιτηρά, κηπευτικά, βαμβάκι, καλαμπόκι, ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια. Σε απόσταση 6,5 χλμ. ανατολικά βρίσκεται η παραλία του Αλμυρού, Καραγκιόλη.

Στο Μουσείο μπορείτε να δείτε πλούσια ευρήματα νεολιθικής εποχής, ενώ ακριβώς απέναντι  μπορείτε να επισκεφτείτε το παλαιό Γυμνάσιο Αλμυρού, ένα μνημειώδες νεοκλασικό κτίριο των αρχών του αιώνα μας που μαζί με το Μουσείο αποτελούν τα παλαιότερα κτίρια της περιοχής.

Το Δάσος Κουρί μια έκταση 1200 στρεμμάτων είναι ιδανικός τόπος περιπάτου πνιγμένο στις βελανιδιές με το παραδοσιακό τρενάκι, όμορφες τεχνητές λίμνες αλλά και ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα. Μια βόλτα στην παραλία του Αλμυρού Καραγκιόλη θα σας μαγέψει, ενώ το καταπράσινο όρος Όθρυς προσφέρεται για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του κυνηγιού και αποτελεί ιδανικό τόπο παραθερισμού.

Ο Αλμυρός έχει πληθυσμό 12.987 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, και απέχει 32,5 χλμ. ΝΔ από το Βόλο.

Περιλαμβάνει εκτός από τη πόλη του Αλμυρού, τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ευξεινούπολης, Πλατάνου, Κροκίου, Κωφών, Κοκκωτών, και τους οικισμούς : Αργιλοχώρι, Άνω Μαυρόλοφος, Κάτω Μαυρόλοφος, Βράχος, Ζαρκαδοχώρι, Νεοχωράκι, Νεράιδα, Πέρδικα, Χοροστάσι. 
πληροφορίες: Διαδικτυακή πύλη Δήμου Αλμυρού-->
Νεότερη Παλαιότερη