Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 χρόνων

31 Οκτωβρίου 2012 - Η παγκόσμια παραγωγή οίνου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 χρόνων, εξαντλώντας ταυτόχρονα τα αποθέματα Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών μετά τις ζημιές λόγω κακών καιρικών συνθηκών στους αμπελώνες από τη Γαλλία έως την Αργεντινή , επιφέροντας εξάντληση των αποθεμάτων, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η παραγωγή θα κυμανθεί περίπου στα 248,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα (6,56 δισεκατομμύρια γαλόνια) φέτος από 264.200.000 εκατόλιτρα το 2011, σύμφωνα με τον OIV. Αυτό θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1975, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Federico Castellucci,  σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Ξηρασία και χαλάζι έπληξαν τα αμπέλια στη Γαλλία και την Ιταλία, χώρες οι  οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, ενώ η Αργεντινή υπέστη επίσης ζημιές λόγω  καιρικών συνθηκών στους αμπελώνες της, σύμφωνα με τον Castellucci. Η πτώση της παραγωγής θα μειώσει τα αποθέματα και θα οδηγήσει σε μια «σφιχτή» αγορά προκειμένου να παραχθούν αλκοολούχα ποτά και βερμούτ, ανακοίνωσε ο OIV.

"Εξαρτόμαστε από τα αποθέματα για προμήθεια στην αγορά" δήλωσε ο Castellucci, σε συνέντευξή του. "Υπάρχει έλλειψη προϊόντος χύμα. Οι έμποροι σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να στρέφονται προς τις μικρές χώρες για χύμα κρασί, που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική ένταση. "

Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το 2012 εκτιμάται από 235,7 εκατομμύρια μέχρι 249,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με επιπλέον ανάγκη για 30 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου που χρησιμοποιούνται για οινοπνευματώδη, βερμούτ και ξύδι, σύμφωνα με τον OIV.

Ο Castellucci αρνήθηκε να παράσχει μια εκτίμηση των παγκόσμιων αποθεμάτων οίνου, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων. Η ανταπόκριση της αγοράς υποδηλώνει ότι η  διαθεσιμότητα χύμα οίνου μειώνεται και οι τιμές ανεβαίνουν.

"Αν δεν έχουμε διαθεσιμότητα στην αγορά, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα για κάποια προϊόντα να αυξηθεί η τιμή τους" δήλωσε σε συνέντευξή του ο V. Magalhaes, στατιστικολόγος του OIV, αναφέροντας το ξύδι ως ένα προϊόν που μπορεί να γίνει πιο ακριβό.

Οι μεγαλύτεροι  προμηθευτές

Οι τιμές κρασιού στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές, αυξάνονται λόγω της μείωσης της συγκομιδής, έγραψε στις 8 Οκτωβρίου ο μεσίτης Ciatti Co. Το κόστος για ένα λίτρο (0,26 γαλόνια) του ιταλικού Pinot Grigio του 2012 εκλεκτής ποιότητας ανήλθε σε 1,30 - 1,45 ευρώ (1,69 δολάρια, 1,88 δολάρια) από 1,20 - 1,30 ευρώ του περασμένου μήνα, ανέφερε ο Ciatti.

Μικρότερες σοδειές φέτος μπορεί να μειώσουν την προμήθεια των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, που είναι γνωστή ως AOC στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Magalhaes. «Για ορισμένα αποθέματα AOC υπάρχει ήδη έλλειψη στις εξαγωγές», είπε. «Η έλλειψη του κρασιού Βουργουνδίας είναι ένα γεγονός."

Έλλειψη οίνου

Ο παγκόσμιος κλάδος αντιμετωπίζει μια έλλειψη οίνου τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, που ισοδυναμεί με 1,3 δισεκατομμύρια μπουκάλια, δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Groupe Val d'Orbieu,Bertrand Girard, που είναι ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός οίνου της Γαλλίας,.

Η πρόβλεψη του OIV για την παραγωγή οίνου της Γαλλίας είναι ότι θα ελαττωθεί κατά 9,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ή 19 τοις εκατό, σε 40,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η παραγωγή της Αργεντινής εκτιμάται σε 11,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας πτώση κατά 3,69 εκατομμύρια εκατόλιτρα ή 24 τοις εκατό.

Η παραγωγή στην Ισπανία θα ελαττωθεί κατά 5,7 τοις εκατό σε 31,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ενώ η παραγωγή κρασιού της Ιταλίας φαίνεται θα έχει  πτώση 3,4 τοις εκατό σε 40,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η Ιταλία θα περάσει τη Γαλλία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός το 2012, με βάση τις εκτιμήσεις του OIV.

Η παραγωγή κρασιού των ΗΠΑ, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσμου, αναμένεται να αυξηθεί 7,1 τοις εκατό σε 20,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η παραγωγή στην Ουγγαρία έπεσε 32 τοις εκατό, πτώση που αφορά όλη την Κεντρική Ευρώπη εκτός της Γερμανίας και στη Νέα Ζηλανδία η πτώση ανέρχεται σε 17 τοις εκατό, σύμφωνα με τα έγγραφα του OIV.


http://www.keosoe.gr/news/1016-eidisi-375.html


-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …