Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα μυστικό που αξίζει να μοιραστείς- Καρπενήσι, Ελλάδα (Από το πρακτορείο Sunvil, Μ. Βρετανία)

Ένα μυστικό που αξίζει να μοιραστείς- Καρπενήσι, Ελλάδα
Από το πρακτορείο Sunvil, Μ. Βρετανία

Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις ενός ταξιδιώτη είναι να συναντήσει το απροσδόκητο σε ένα μέρος που θεωρεί οικείο και να εκπλαγεί με κάτι που βρίσκεται απλά κάπου τριγύρω.

Το Καρπενήσι αποτελεί ακριβώς ένα τέτοιο μέρος. Στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας, στο νομό Ευρυτανίας, συναντάμε μία ορεινή, γεμάτη δάση, καταρράκτες και αναρίθμητες πηγές περιοχή που προσιδιάζει περισσότερο στις Ελβετικές Άλπεις παρά στην ελληνική ενδοχώρα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, σκεπασμένο με χιόνι, έχει εδώ και καιρό μετατραπεί σε «παιδική χαρά» για τους Αθηναίους λάτρεις του σκι που είναι πάντα πρόθυμοι για θεαματικές διαδρομές. Μόλις τελειώσει η χειμερινή περίοδος, επανέρχεται με μία πιο «βουκολική μορφή», απολαμβάνοντας τα οφέλη ενός εύκρατου κλίματος και ενός αέρα που φέρεται να είναι ο πιο καθαρός σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται και από την αφθονία του σε βλάστηση.   

Σίγουρα η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά καθαρή. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι δραστηριότητες που προσφέρονται αναζωογονούν τον επισκέπτη. Είτε το επιλέξετε για σκι το χειμώνα είτε για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές δραστηριότητες όπως rafting μέσα στα φαράγγια, ιππασία στους πρόποδες των βουνών ή πεζοπορία στα ερείπια του παλιού μονοπατιού του Αλατιού για τη Μαύρη Σπηλιά και τα πολλά ακόμη μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν από τον ένα καταρράκτη στον άλλο, θα αισθανθείτε ότι ακόμα και η ίδια η λειτουργία της αναπνοής μετατρέπεται σε κάτι ασυνήθιστο και  φρέσκο.

Την ίδια στιγμή το Καρπενήσι παραμένει βαθιά ελληνικό, όχι μόνο λόγω της φιλοξενίας και του τρόπου ζωής του, αλλά και επειδή συνδυάζει το αρχαίο με το σύγχρονο. Ο Ηρακλής ο ίδιος λέγεται ότι πολέμησε εδώ και αν επισκεφθείς το Μοναστήρι του Προυσού που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, χτισμένο μέσα στους βράχους, θα ακολουθήσεις το μονοπάτι που κάποτε ακολούθησε η εικόνα της Παναγίας για να έρθει από τα βάθη της Τουρκίας. Σύμφωνα με το μύθο (και πού δεν υπάρχει μύθος στην Ελλάδα;), τα θαυματουργά αποτυπώματα της Παναγίας που εμφανίστηκαν στο βράχο, οδήγησαν  στο σημείο που βρίσκεται τώρα το μοναστήρι. Στη σύγχρονη ιστορία, το Καρπενήσι αποτέλεσε  ένα από τα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες.

Αναμφισβήτητα, ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την περιοχή είναι με αυτοκίνητο. Το Καρπενήσι είναι περίπου 4 ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα (ίσως να επισκεφθείτε και τους Δελφούς κατά τη διαδρομή),  ή 2 ώρες από τον Βόλο. Ένα από τα οφέλη της φήμης του ως χειμερινό θέρετρο είναι ότι η διαμονή και η κουζίνα του Καρπενησίου είναι εξαιρετικής ποιότητας όλο το χρόνο. Η πρότασή μας είναι να μείνετε σε ένα από τα ανακαινισμένα σπίτια στα διάφορα χωριά προκειμένου να πάρετε μια πραγματική αίσθηση του τόπου. Η περιοχή φημίζεται σε όλη την Ελλάδα για τις χοιρινές σπεσιαλιτέ που ετοιμάζονται από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου στο Προυσό, με βιολογικά λουκάνικα, ποικιλίες προσούτο και χοιρινό εμποτισμένο σε κόκκινο κρασί, που ίσως συνοδεύσετε με ένα ή δύο ποτήρια τσίπουρο.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πρόκληση της οικονομικής κρίσης, έχει δώσει ευκαιρίες σε πιο καινοτόμες περιφερειακές αρχές, και ο δήμος Καρπενησίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του πιο ανεξάρτητου και περίεργου ταξιδιώτη που θέλει να ανακαλύψει έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ