ΧΑΛΚΙΔΑ, Εξερευνήστε την περπατώντας

Με σήμα κατατεθέν τις δύο γέφυρες, η Χαλκίδα αποτελεί ιδανική πρόταση απόδρασης για Σαββατοκύριακα και όχι μόνον. Με πολλές προτάσεις διασκέδασης αλλά και με ιδιαίτερα φιλικούς κατοίκους που ξέρουν πώς να «κρατούν» τον τουρισμό, η Χαλκίδα είναι μια λατρεμένη πόλη που αξίζει κανείς να εξερευνήσει περπατώντας όχι μόνο στον διάσημο παραλιακό πεζόδρομο, αλλά και στα υπόλοιπα στενάκια της πόλης.

Απέχοντας λιγότερο από μία ώρα από την πολύβουη Αθήνα, η Χαλκίδα αποτελεί ιδανική απόδραση όχι μόνο για το Σαββατοκύριακο, αλλά και για μονοήμερη εκδρομή. Με την καλωδιακή γέφυρα στην είσοδο της, η πρωτεύουσα της Εύβοιας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η «πόλη των τρελών νερών», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους τόσο στον διάσημο παραλιακό πεζόδρομο, όσο και στα λιθόστρωτα στενάκια της πόλης. Με πρωτότυπα μαγαζιά να «ξεπηδούν» σε κάθε γωνιά της και με μία πολύ καλή και ενημερωμένη αγορά, η Χαλκίδα προσφέρεται και για ψώνια. Αν σας δοθεί η ευκαιρία επισκεφτείτε το γιουσουρούμ που λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή στην πλατεία της Αγοράς. Δεκάδες μικροπωλητές εκθέτουν τα εμπορεύματα τους, διαφημίζοντας τα όπως καλυτέρα μπορεί ο καθένας. Ακριβώς δίπλα, στην οδό Κοτοπούλη, βρίσκεται το «μικρό Μοναστηράκι» της Χαλκίδας, όπου κανείς μπορεί να δει μικρά μαγαζάκια που μας μεταφέρουν νοερά στον προηγούμενο αιώνα. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να τα επισκεφθείτε και να αγοράσετε μικροπράγματα που είναι ιδανικά για δώρα αλλά και διακοσμητικά σπιτιού. Άλλωστε, οι ιδιοκτήτες τους ξέρουν πώς να σας πείσουν για να φτάσετε τελικά σε μια αγορά.

Κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, η Χαλκίδα αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Με κεντρικό άξονα την παλιά κινητή γέφυρα, απ’ όπου μπορεί  κανείς να παρατηρήσει το μοναδικό φαινόμενο της παλιρροιακής κίνησης των νερών ανά 6 ώρες, η πρωτεύουσα της Εύβοιας έχει να επιδείξει στον επισκέπτη αρκετά αξιοθέατα.
Το «Κόκκινο Σπίτι» της οικογένειας Μάλλιου που δωρίστηκε στον Δήμο Χαλκιδέων και το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της παραλίας δεν αποτελεί άδικα σήμα κατατεθέν της περιοχής. Χτισμένο το 1884 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς, αποτελεί ένα εξαιρετικό οικοδόμημα, το οποίο μετά την αναστήλωση του από τον Δήμο αξιοποιείται ως πολιτιστικός χώρος. Απέναντι από το «Κόκκινο Σπίτι», βρίσκεται το «Σπίτι με τα Αγάλματα», που έχει ονομαστεί έτσι λόγω των τεσσάρων αγαλμάτων που έχει στη σκεπή του και τα οποία φέρουν τη μορφή δύο γυναικών και δύο αντρών.
Στο λόφο Φούρκα βρίσκεται το κάστρο Καράμπαμπα, όπου παλιά υπήρχε η αρχαία πόλη Κάνηθος. Το κάστρο κατασκευάστηκε το 1684 με ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική με σκοπό να προστατεύει τους Τούρκους από τις επιθέσεις των Βενετών. Το όνομα του το χρωστάει σε έναν Τούρκο επιφανή, ο οποίος θάφτηκε σύμφωνα με την παράδοση εκεί. Ο επισκέπτης μπορεί να δει μέσα στο κάστρο δύο ρώσικα κανόνια του 19ου αιώνα αλλά και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Η θέα είναι πραγματικά απαράμιλλη, ενώ οι δεκάδες πυργίσκοι μέσα στο κάστρο μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από διάφορες ανασκαφές που έχουν γίνει στην Εύβοια. Το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει παραδοσιακές ενδυμασίες, όπλα, νομίσματα αλλά και διάφορα αντικείμενα που μαρτυρούν τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Τέλος, στο Τούρκικο Τζαμί, αξίζει κανείς να δει τη βυζαντινή συλλογή από γλυπτά, ψηφιδωτά και κεραμικά.
Το Ρολόι της Χαλκίδας που βρίσκεται στην οδό Μπαλαλαίων, είναι ένας μικρός πύργος 19 μέτρων που κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και ήταν ουσιαστικά το δημοτικό ρολόι της πόλης. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε και ως αντιαεροπορική σειρήνα, γι’αυτό και είναι γνωστό και ως Σειρήνα.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Paliria Hotel (Ελ. Βενιζέλου 2, Χαλκίδα, τηλ. 22210-28001): Στη μέση του διάσημου πεζόδρομου της Χαλκίδας βρίσκεται το PaliriaHotel. Με απέραντη θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο και όσο μακριά πρέπει από τις καφετέριες – για να έχετε και το κεφάλι σας ήσυχο, αποτελεί μία από τις ιδανικότερες επιλογές διαμονής. Με 98 συνολικά δωμάτια, εκ των οποίων 5 σουίτες, 2 δωμάτια για άτομα με ειδικές ανάγκες, 8 μονόκλινα, 6 τρίκλινα και 77 δίκλινα δωμάτια, καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες, προσφέροντας υψηλών προδιαγραφών παροχές. Η εξυπηρέτηση του προσωπικού είναι άκρως φιλική και είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα επιστρέψετε στο PaliriaHotel.

Best Western Lucy Hotel(Λεωφόρος Βουδούρη 10, Χαλκίδα, τηλ. 22210-23831): Πλήρως ανακαινισμένο με υψηλή αισθητική, χωρίς όμως να χάσει ίχνος από την προσωπικότητα του, το LucyHotelαποτελεί πόλο έλξης σημαντικών προσωπικοτήτων. Χτισμένο στην παραλία της Χαλκίδας και με επιλογή θέας στη θάλασσα ή την πόλη, προσφέρεται για αξέχαστα Σαββατοκύριακα αλλά και για επαγγελματικά ταξίδια. Προτιμήστε το για τη διαμονή σας και βρεθείτε στους χώρους που έχουν γυριστεί οι περισσότερες ελληνικές ταινίες του παλιού κινηματογράφου.

Almiramare(Αγ. Μηνάς, Χαλκίδα, τηλ. 22210-97100):Τρία μόλις χιλιόμετρα μακριά από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, στον μαγευτικό κόλπο του Αγ. Μηνά, βρίσκεται το ξενοδοχείο Almiramare. Μέσα σε μια έκταση 8 στρεμμάτων, προσφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί κανείς. Από παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες, μέχρι χώρο περιπάτου, ταβέρνα και φυσικά άνετα δωμάτια που διακρίνονται για την ιδιαίτερη διακόσμηση τους και τις πλούσιες παροχές.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Ουζερί 5Φ (Βούρκο Χαλκίδος, Ευβοίας & Ντουρμά, τηλ. 22210-85731): Αυτό το ουζερί με το ιδιαίτερο όνομα συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της Χαλκίδας. Το όνομα του το χρωστάει στη φράση «Φίλε, φέρε φίλους, φάε, φύγε…», έμπνευση του ιδιοκτήτη, κ. Μπάμπη και στην ουσία εξηγεί την τεράστια φήμη του, που την έχει κερδίσει στόμα με στόμα. Οι εξαιρετικοί ψαρομεζέδες του, έχουν κάνει το ουζερί 5Φ διάσημο, όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

La Fiamma Restaurant (Περ. Σταύρου & Τζιαρντίνι 2, Παραλία Χαλκίδας, τηλ. 22210-75006): Σε ένα λιτά διακοσμημένο χώρο με θέα στη θάλασσα, μπορείτε να απολαύσετε ιταλικές γεύσεις αλλά και θαλασσινά πιάτα που θα συγκινήσουν τον ουρανίσκο σας. Εξαιρετικό serviceκαι μεγάλη ποικιλία στα κρασιά για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Νέο Μαϊστράλι (Τζιαρντίνι 2, Χαλκίδα, τηλ. 22210-22185):Το διάσημο εστιατόριο, διατηρεί την τόσο καλή του φήμη λόγω των φρεσκότατων θαλασσινών που σερβίρει, αλλά και λόγω του εξαιρετικού σέρβις. Το menuκρύβει μοναδικές γευστικές προτάσεις που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις. Μην διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη και του ιδιοκτήτη για το τι να προτιμήσετε. Είναι σίγουρο πως θα σας οδηγήσει στη σωστή επιλογή.


Το πηγαδάκι (Ανθέων, Έξω Παναγίτσα, Χαλκίδα, τηλ. 22210-79956): Υπέροχο σπιτικό φαγητό, με μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες και σε αρκετά προσιτές τιμές. Η διακόσμηση λιτή και ζεστή, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα σπιτικό εστιατόριο. Ιδανικό για οικογένειες αλλά και για παρέες.

Ουζερί Καπετάνιος (Πλατεία Αγ. Τρύφωνα, Ν. Λάμψακος, τηλ. 22210-28191): Το φημισμένο ουζερί «Καπετάνιος», 4 χλμ. μακριά από την Χαλκίδα προσφέρει καθημερινά τα τελευταία 40 χρόνια ολόφρεσκους μεζέδες για τους μερακλήδες και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ψαροταβέρνες της Ελλάδας!






 http://www.menoume-ellada.gr/pages/article.aspx?aid=31
Νεότερη Παλαιότερη