Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος στην ΠρίγκηποΡεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την ιστορική και καταπράσινη Πρίγκηπο και ιερά προσκυνήματά της επισκέφθηκαν σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Στην αποβάθρα της Πριγκήπου τους δύο Προκαθημένους με τις συνοδείες τους υποδέχθηκαν παράγοντες της Δημοτικής Αρχής, κληρικοί, η Πρόεδρος της Ρωμέϊκης Κοινότητας Αγνή Νικολαϊδου και άλλα στελέχη. Το προσκύνημα ξεκίνησε από τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μόλις πρόσφατα ανακαινίστηκε εκ βάθρων με τη φροντίδα του ποιμενάρχη των Πριγκηποννήσων, Μητροπολίτη Ιακώβου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη μεγαλοπρέπεια του ιστορικού αυτού Ναού. Κατόπιν, αφού πέρασαν από την Πατριαρχική Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ξεναγήθηκαν στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και ενημερώθηκαν από τον Πατριάρχη για τη σχεδιαζόμενη αξιοποίησή του ως διεθνούς Κέντρου για το περιβάλλον και τους διαθρησκειακούς διαλόγους.
Στη συνέχεια προσκύνησαν στην επίσης Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της νήσου και η οποία συγκεντρώνει εκατό και πλέον χιλιάδες προσκυνητές, όχι μόνον Ορθοδόξους αλλά Αρμενίους και άλλους Χριστιανούς, καθώς και Μουσουλμάνους ακόμη και Εβραίους. Η ίδρυση της Μονής αυτής ανάγεται στον 10ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νικηφόρου Φωκά. Ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Καλλίνικος που διακονεί με αυταπάρνηση και σεμνότητα από κοινού με άλλους Αθωνίτες Πατέρες το προσκύνημα αυτό, προσέφερε κεράσματα και αναμνηστικά βιβλία στους Υψηλούς επισκέπτες.

Μετά τον Άγιο Γεώργιο σειρά είχε η Πατριαρχική Μονή του Αγίου Νικολάου και κατόπιν το Μουσείο των Πριγκηποννήσων. Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος παρέθεσε γεύμα στον Μητροπολιτικό Οίκο προς τιμήν των δύο Προκαθημένων στο οποίο παρακάθησε και ο Δήμαρχος των Νήσων Μουσταφά Φαρσάκογλου μαζί με συνεργάτες του.
Κατά την επιστροφή στην Πόλη και πριν την αναχώρηση του Αρχιεπισκόπου για την Αθήνα, ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να διεξέλθει αρκετές σελίδες από το βιβλίο που συνέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος και το οποίο του προσέφερε με τίτλο «Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του Κλήρου». Ο Πατριάρχης μελετώντας το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το βρήκε «πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχαν τη δυνατότητα, αυτό το διήμερο, να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να κάνουν μία γενικότερη ανασκόπηση των εκκλησιαστικών και όχι μόνο πραγμάτων.
Τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του προέπεμψαν στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος και ο Μέγας Ιεροκήρυξ π. Βησσαρίων.Διαβάστε περισσότερα στο:http://fanarion.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …