Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλογή Χριστουγεν​νιάτικου δέντρου

Τρία είναι τα είδη των Χριστουγεννιάτικων δέντρων που διατίθενται στην αγορά.

Είδος 1. Πλαστικό έλατο κινέζικης παραγωγής . Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για χρόνια. Το έχουμε στην αποθήκη και το χρησιμοποιούμε μέχρι να το βαρεθούμε .
Είδος 2 . Κανονικότατο φυσικό έλατο , κομμένο , από φυτώριο . Ελληνικής παραγωγής. Έλληνες καλλιεργητές αγρότες φυτεύουν , φροντίζουν τα έλατα , μέχρι να τα κόψουν , για να τα πουλήσουν τα Χριστούγεννα. Αυτή είναι η δουλειά τους χρόνια και χρόνια , με αυτή ζουν ολόκληρες οικογένειες στην Χαλκιδική.
Είδος 3. Κανονικότατο φυσικό έλατο σε γλάστρα . Ελληνικής παραγωγής και αυτό. Το αγοράζουμε για τις ημέρες των Χριστουγέννων και στην συνέχεια μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε είτε σε βουνό της επιλογής μας ,είτε στον κήπο μας .Και με αυτό το είδος ζουν πολλές Ελληνικές αγροτικές οικογένειες.
Το είδος 1 . πλαστικό έλατο Κινέζικο φαίνεται ως εύκολη – οικονομική και οικολογική λύση .
Μήπως όμως δεν είναι έτσι ;;;
Το πλαστικό Κινέζικο έλατο …….
1. Αν πάρει φωτιά ( βραχυκύκλωμα στα κινέζικα λαμπάκια) θα καεί σε χρόνο μηδέν .Τα πλαστικά είναι παράγωγα πετρελαίου…. και εκπέμπουν άκρως καρκινογόνες ουσίες όταν καούν.

2. Τα πλαστικά είναι επικίνδυνα υλικά ,ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Άγνωστο αν ελέγχεται η ποιότητα όλων των πλαστικών ως προς την δημιουργία καρκινογενέσεων ή γενικά την πρόκληση προβλημάτων υγείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες…..

3. Αν το πλαστικό πεταχτεί στα σκουπίδια θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια μέχρι να το αφομοιώσει η φύση. Θα έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο οικοσύστημα.

4. Με το πλαστικό κερδίζει μόνο ο εισαγωγέας – μεγαλέμπορος . Κερδίζει γιατί είναι πάρα πολύ φτηνά τα ημερομίσθια των εργαζομένων στην Κίνα. Γενικά σε πολλές Ασιατικές Χώρες τα ημερομίσθια είναι το πολύ ένα (1) euro.

Το είδος 2 το κομμένο από φυτώριο έλατο ( Ελληνικό ) είναι σαφώς πιο οικολογική λύση από το πλαστικό . Δεν το κόβει ο παραγωγός ανεξέλεγκτα από το δάσος. Καλλιέργεια ελάτων κάνει ο άνθρωπος .Όπως κάνουν πολλοί συμπολίτες μας Έλληνες αγρότες. Αυτή είναι η δουλειά τους . Φυτεύουν στα χωράφια τους έλατα , τα φροντίζουν , τα μεγαλώνουν ώστε να τα πουλήσουν είτε σε γλάστρες είτε κομμένα.
Το είδος 3 , το έλατο σε γλάστρα ( Ελληνικό ) ,που μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε είναι η καλύτερη επιλογή. Και οικολογική επιλογή και τα χρήματα που πληρώνουμε πηγαίνουν σε Ελληνικές αγροτικές οικογένειες.
Και να ξεραθεί ακόμη το δεντράκι , η ζημιά που θα υποστεί το περιβάλλον θα είναι ασήμαντη. Θα αφομοιωθεί από την φύση χωρίς να της δημιουργήσει προβλήματα όπως το πλαστικό.
--

Καποτέλης Φώτης

fotiskapotelis@gmail.com

www.fotiskapotelis.blogspot.com
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …