Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φαράγγι "Πανταβρέχει" στην Ευρυτανία


Το φαράγγι “Πάντα Βρέχει” αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Ευρυτανίας. Πρόκειται για εντυπωσιακό φυσικό σχηματισμό στον οποίο καταλήγει σχετικά κακής βατότητας δρόμος. Όμως, η ομορφιά και η αγριάδα του τοπίου αποζημιώνουν τους φυσιολάτρες επισκέπτες του, που είναι αρκετοί κατά τους θερινούς μήνες.
Παρ' ότι το "Πανταβρέχει" δεν είναι κλασικό φαράγγι με την έννοια του ορισμού αλλά το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, που ρέει ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα (2.101 μ.) και Πλατανάκι (1.777 μ.), το εντάξαμε στις διαδρομές μας γιατί το θέαμα στη συγκεκριμένη θέση είναι τόσο εντυπωσιακό που όποιος δεν το έχει αντικρίσει είναι σα να μην έχει δει ποτέ στη ζωή του φαράγγι. Στη συγκεκριμένη θέση το ποτάμι στενεύει πολύ σχηματίζοντας στενό φαράγγι μήκους 100 περίπου μέτρων, με τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Τα νερά της απόκρημνης Καλιακούδας στη νότια πλευρά του βουνού βρίσκουν διέξοδο και σχηματίζουν πηγές που χύνονται από μεγάλο υψόμετρο στον Κρικελοπόταμο. Το σημείο αυτό ονομάζεται "Πανταβρέχει". Τα νερά εδώ έχουν διαβρώσει το έδαφος που είναι σκεπασμένα με μακριά βρύα, ρέουν σε αρνητική κλίση και έτσι μετατρέπονται σε υδάτινα παραπετάσματα. Το νερό δημιουργεί λίμνες που για να τις προσπελάσει κανείς χρειάζεται να βραχεί ως την μέση. Η φύση εδώ είναι οργιώδης σε μία από τις αγριότερες και συνάμα καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. (Υπάρχουν σπάνια είδη χλωρίδας όπως τα κρίνα Lilium Heildrechii και πολυάριθμες φυτοκοινωνίες των σαρκοβόρων Pinguicola hirtiflora). Στον Κρικελοπόταμο ζουν πέστροφες που με τη σειρά τους συντηρούν της βίδρες του ποταμού.
Η προσέγγιση στο "Πανταβρέχει" είναι όμως από δύσκολη έως προβληματική και γι' αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό. Οι ανεκτικότερες διαδρομές είναι από Δομνίστα Ευρυτανίας και Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας. Πλησιέστερος οικισμός από πλευράς Ευρυτανίας το άλλοτε κεφαλοχώρι της περιοχής, η γεωργοκτηνοτροφική Ρoσκά που κάποτε συντηρούσε εκατοντάδες πολυμελείς οικογένειες. Το χωριό είναι χτισμένο σε εκπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο 1000 μ., σε λάκα του βουνού Πλατανάκι.
(Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ρoσκάς σήμερα ζουν στην Αιτωλοακαρνανία και επισκέπτονται το χωριό τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι που απόμειναν συνάζονται στο μοναδικό καφενείο του χωριού).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Το φαράγγι του Πάντα βρέχει έχει πρόσβαση από 3 δρόμους που και οι 3 είναι χωματόδρομοι.
1. Πρώτοι πρόσβαση είναι από Μεγάλο χωριό παίρνουμε τον δρόμο για καταφύγιο Καλιακούδας από εκεί βγαίνουμε στον αυχένα στα 1600μ περίπου και κατηφορίζουμε προς το χωριό Δολιανά ή Στουρνάρα στα 850μ από εκεί στα 4 χιλ φτάνουμε στην είσοδο του Πάντα βρέχει στα 600μ.
Ο δρόμος αυτός είναι ο πιο σύντομος αλλά και ο πιο απότομος και καλό είναι να τον κάνετε μόνο με 4x4 γιατί το απλό Ι.Χ. θα ταλαιπωρηθεί αφάνταστα και ειδικά στον γυρισμό αν γυρίσετε από τα ίδια.
Και πάντα μιλάμε για τέλη άνοιξης και καλοκαίρι.
2.Δεύτερη πρόσβαση από χωριό Δομνίστα προς χωριό Ροσκά (1000μ)περίπου 23χιλ και μετά σε άλλα 5 χιλ βρισκόμαστε στην είσοδο του φαραγγιού.
3.Τρίτη πρόσβαση είναι από Προυσό προς Ροσκά 35χιλ από τα οποία τα 16 χιλ. χώμα.
Βέβαια για τους λάτρεις της ταλαιπωρίας μπορείς από Προυσό να πας Καστανιά όπου και τελειώνει η άσφαλτος και από εκεί να βγεις στον Κρικελλοπόταμο όπου πηγαίνοντας κόντρα στο ποτάμι σε 3-4 ώρες φτάνεις στο Πάντα βρέχει.
ΠΟΡΕΙΑ: H είσοδος στο φαράγγι είναι στο σημείο που ο δρόμος που ενώνει την Ροσκά με τα Δολιανά περνάει τον Κρικελλοπόταμο.
Η διάρκεια της πορείας που γίνετε μέσα από το ποτάμι είναι περίπου 20΄και καλύτερη εποχή πιστεύω πως είναι από Μάιο εώς Ιούλιο αν και τώρα που πήγαμε το νερό ήταν ικανοποιητικό.
Σίγουρα την άνοιξη θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένη με στολή νεοπρέν ενώ το καλοκαίρι αν μείνουμε στην περιοχή θα πρέπει να εφοδιαστούμε με όλα τα απαραίτητα μιας που το μόνο που υπάρχει είναι μια ταβέρνα στην Ροσκά μια καντίνα στο ποτάμι αλλά όχι κάθε μέρα, και το παλιό σχολείο στην Ροσκά που λειτουργεί σαν ξενώνας.

Υ.Γ. Το καλοκαίρι απαραίτητο το ΑΝΤΙΚΟΥΝΟΥΠΙΚΟ

Πηγές:
http://www.agro-tour.net
http://www.evrytan.gr
http://www.oreibasia.gr/forum
Φώτο: canyoning-caving.blogspot.com
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …