Το Κτήμα Χατζημιχάλη στην Αταλάντη


Το Κτήμα Χατζημιχάλη που βρίσκεται στην Αταλάντη Φθιώτιδας δημιουργήθηκε το 1973 και πρωταγωνίστησε στηναναγέννηση του ελληνικού κρασιού, παραμένοντας μέχρι σήμερα στην πρωτοπορία των εξελίξεων.
Το Κτήμα Χατζημιχάλη επέλεξε να υπηρετεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Αυτό διαμορφώνεται στην Οπούντια Λοκρίδα της Στερεάς Ελλάδας, στην Κοιλάδα Αταλάντης που ορίζεται βόρεια από το όρος Κνημίδα, νότια από το όρος Χλωμό, δυτικά από τον Παρνασσό και ανατολικά από τον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Το βασικό φυσικό χαρακτηριστικό αυτού του οικοσυστήματος αποτελούν τα δροσερά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται από τον Παρνασσό προς τη θάλασσα και το αντίστροφο, χειμώνα-καλοκαίρι.
Εκεί αναπτύσσονται οι τέσσερις ενότητες αμπελοτοπίων του Κτήματος Χατζημιχάλη: τα Παλιά Αμπέλια, τα Κάτω Αμπέλια, τα Πάνω Αμπέλια, που ως τοπωνύμια και τόποι αμπελοκαλλιέργειας διατηρούνται εδώ και αιώνες, καθώς και τα Νέα Αμπέλια, αμπελοτόπια που δημιουργήθηκαν εξαρχής από το Κτήμα Χατζημιχάλη. Καθεμιά από τις ενότητες αυτές διακρίνεται σε επιμέρους αμπελοτόπια και αυτά με τη σειρά τους σε διαφορετικά αμπελοτεμάχια, όπου καλλιεργούνται συστηματικά διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού.

Με πραγματικό σεβασμό στη Φύση και στον Άνθρωπο το Κτήμα Χατζημιχάλη δημιουργεί κρασιά που εκφράζουν τα αμπελοτόπια και την ποικιλία σταφυλιού που τα γέννησαν.
Η Σγάρνα, ή Κάτω αμπέλια, βγάζει Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet και ο Ζυγός Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Mαυρούδι. Από τον Πάνω Ζυγό παράγεται οερυθρός Καπνίας και από τον Κάτω Ζυγό ο λευκός.
Στον Αη Γιώργη, με τα ερείπια της μικρής παλιάς εκκλησίας, καλλιεργούνται Cabernet Sauvignon και Cabernet franc,Merlot, Chardonnay, Sauvignon και Μαλαγουζιά.
Στο Ντρίσμπεϊ υπάρχει Aglianico, Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet franc, Syrah, Grenache καιMαυρούδι.
Στις Ράχες Γαλανού τα ομώνυμα κρασιά παράγονται από Cabernet, Sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Sauvignon Blanc και Semillon.
Στους πρόποδες βρίσκεται η Κρυόβρυση, με Mαλαγουζιά, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc και Merlot.
Πολυβραβευμένα σε έγκριτους οινικούς διαγωνισμούς
Τρία χρυσά μετάλλια είναι ο «απολογισμός» της συμμετοχής του Κτήματος Χατζημιχάλη στους έγκριτους οινικούς διαγωνισμούς Chardonnay du Monde και Berliner Wein Trophy. Το τριήμερο 10-13 Μαρτίου 2010, στο Saint Lager της Βουργουνδίας έλαμψαν τα αστέρια της κοσμοπολίτικης ποικιλίας Chardonnay, στον 17ο διαγωνισμόChardonnay du Monde.
Μεταξύ 887 Chardonnay από 37 χώρες που διαγωνίστηκαν, μόλις 65 έλαβαν την ανώτερη διάκριση του χρυσού μεταλλίου και ένα εξ αυτών έφερε την ελληνική υπογραφή ποιότητας του Κτήματος Χατζημιχάλη!
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από 9.00 έως 15.00 Δευτέρα - Κυριακή και παραμένει κλειστό τις αργίες. Για επισκέψεις ομάδων, την διοργάνωση γευμάτων και άλλων εκδηλώσεων ή για την επίσκεψη σε διαφορετικές ώρες από τις παραπάνω, απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία.












Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη