Κομποτάδες Λαμίας Φθιώτιδας


Κομποτάδες, οικισμός (υψόμ. 60 μ.) του νομού Φθιώτιδας, 12 χλμ. ΝΔ της Λαμίας. Δοιηκητικά ανοίκε στον Δήμο Υπάτης και σήμερα στο Δήμο Λαμιέων και έχει 718 κατοίκους (2001)
Σ' αυτό το χωριό συναντήθηκαν στις 18  Απριλίου του 1821 οι οπλαρχηγοί Αθανάσιος Διάκος, Πανουργιάς Πανουργιάς, και Ιωάννης Δυοβουνιώτης και αποφάσισαν αντίσταση κατά των Τούρκων (Μάχη της Αλαμάνας, 23/4/1821), κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ο Διάκος που στη συνέχεια θανατώθηκε στη Λαμία με οικτρό θάνατο (ανασκολοπισμός).
Στην πλατεία του χωριού που αποτελεί και ιστορικό πάρκο μπορεί κανείς να θαυμάσει τα αιωνόβια πλατάνια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της φύσης. Στα πλατάνια αυτά έγινε η σύσκεψη των οπλαρχηγών Διάκου, Πανουργιά και Δυοβουνιώτη για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ που κατέβαιναν στην Πελοπόννησο.Σχετική αναμνηστική στήλη υπάρχει στη θέση Τέσσερα Πλατάνια. Στο σημείο αυτό θα δείτε εκτός της στήλης και ομάδα πέντε γέρικων πλατάνων που έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία της φύσης ιδιαίτερης προστασίας και περιλαμβάνονται σε σχετικό κατάλογο της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας (Απ. 72906/4096/1976 - 1113/ΤΒ/1975).
Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το χωριό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Ταξιάρχη, χτισμένο επί εποχής Ιουστινιανού, που ακόμη και σήμερα λειτουργεί.
Επίσης σε απόσταση 20 χλμ., στη θέση Λουκά, ανάμεσα σε δυο κορυφές συναντάει ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, περιστοιχισμένο με έλατα, όπου υπάρχουν δυο κρυστάλλινες πηγές.
Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη